DeadRisen: DeadRisen

Met dit titelloze debuutalbum zet DeadRisen zich meteen stevig op de metal kaart. Hun mix van power metal en symphonic metal met pakken invloeden uit progressive metal hoek klinkt zowel krachtig, als melodieus, als aanstekelijk. Een combinatie die in dit metalen segment overduidelijk werkt. Voeg daaraan toe dat elk nummer staat als een huis op gebied van compositie en opbouw en je begrijpt dat we dit debuut van DeadRisen hoog inschatten. En alhoewel DeadRisen een nieuwe naam aan het firmament is, hebbend e heren al heel wat ervaring opgedaan in andere bands. Meest spraakmakende naam in deze line-up is die van bassist Mike LePond, je misschien het meest bekend van Symphony X. Maar ook het overige viertal kan adelbrieven voorleggen. Gitarist Rod Rivera is stuwende kracht achter de Christelijk ge├»nspireerde metal band Rivera Bomma en is de zoon van een flamenco gitarist zodat je ook accenten blues en latin in zijn gitaarspel kan ontdekken. Tont Stahl (keyboards) ken je misschien van Livesay, drummer Daniel Prestup geselt ook de ezelsvellen bij Midnight Eternal en vocalist Will Shaw zou belletjes moeten doen rinkelen bij fans van Athem. De samenwerking tussen dit vijftal mag je gemakshalve als fenomenaal omschrijven. Niets is aan het toeval overgelaten en de sound van dit kwintet klinkt dan ook nagenoeg als een perfecte mix tussen kracht en melodie zonder het technisch vernuft te schuwen. ‘Risen Death A D’ is de intro van dit schijfje en laat daarmee laat DeadRisen nog niet echt in zijn kaarten kijken. Ik bedoel maar: er zijn zoveel mooie intro’s die hoge verwachtingen opwekken. Maar hier worden ze ook daadwerkelijk meteen ingelost. Het krachtige en energieke ‘Prophecy’ kan zo op een album van bijvoorbeeld Symphony X. De krachtige vocalen lopen met veel aandacht weg, maar zorgen wel nog steeds voor een pak ademruimte zodat de krachtige riffs, de pulserende bassen en de denderende drumpatronen duidelijk hoorbaar zijn en hun rol kunnen opeisen. Wie instaat voor de symfonische klanken, weet je dienaar niet, maar die zorgen voor een volle sound zonder de overige instrumenten te gaan onderdrukken, integendeel. En dan komt men nog op de proppen met een waanzinnige gitaarsolo. Tja, bij zoveel klasse en schoonheid wordt ondergetekende spontaan muisstil. Dit kunstje wordt track na track herhaald en nee niet met dezelfde noten. Luister eens naar het vernuftig en geweldig inventieve gitaarspel tijdens ‘The Maker’ waar latin gitaarklanken in opduiken om iets later over te gaan in een immens vingervlugge gitaarsolo terwijl de pulserende basslijnen mooi mee gaan. Zelfs een heel bluesy ballade als ‘Reach For The Sun’ kan de pret voor ondergetekende niet bederven ook al omdat het gitaarwerk weer om duimen en vingers bij af te likken is. Daarna neemt ‘Visions’ de draad van energieke kracht, gedrevenheid en melodie weer naadloos op. Het hoge niveau van de songs blijft aangehouden evenals het evenwicht tussen kracht, melodie en aanstekelijkheid, tot de laatste klanken van ‘For Whom The Bell Tolls’ weg sterven. Met dit titelloze debuut zet DeadRisen zich meteen heel sterk op de metalkaart. Hopelijk vindt het gezelschap ook nog de tijd om dit album met live concerten extra te ondersteunen, iets wat heden ten dage nodig blijkt om ├ęcht te gaan overleven in het immense aanbod van bands en albums in zowat elk (sub)genre.

Luc Ghyselen (96)

AFM Records

Tracklist: 1. Risen Death A D 2. Prophecy 3. Destiny 4. The Maker 5. Reach For The Sun 6. Visions 7. Chains Of Time 8. Fear And Fury 9. But You 10. For Whom The Bell Tolls