Hyperia: Insanitorium

Hyperia is een Canadese band die in 2018 werd opgestart en nu een eerste full-album op de wereld los laat. Het vijftal – Scott DeGruyter (bass), Jordan Maguire (drums), Colin Ryley (gitaar), David Kupisz (gitaar) en Marlee Ryley (vocals) – gaat voor een mix van thrash metal en melodic death metal. Tien tracks vindt je op dit debuutalbum waarvan het gezelschap er vijf al eerder op de markt bracht middels een drie tracks tellende ep en twee singles die dit album vooraf gegaan zijn. Wie Hyperia reeds ontdekte weet reeds wat hij / zij kan verwachten: uiterst gedreven en energiek gebracht intense en agressieve metal die toch voldoende ruimte laat voor melodie zonder aan kracht in te boeten. Dat was in ieder geval hoe die vijf eerste nummer klinken en de vijf extra nummers die je hier hoort doen daar niets voor onder! Muzikaal is alles wel heel dik in orde: blastbeats en stevige drumpatronen, stuwende bassen, krachtige riffs en knappe melodieuze gitaarsolo’s in goed opgebouwde en gearrangeerde nummers. Maar het uithangbord voor Hyperia lijken me de soepele vocalen van Marlee. Die gaan over heel krachtig en clean, tot stevige screams en al even ruwe en rauwe grunts. Misschien mag ik als voorbeeld Alissa White-Gluz (Arch Enemy) anhalen, maar het lijkt me dat Marlee nog hogere screams aan kan. Daarnaast zijn het de flitsende vingervlugge gitaarsolo’s die in elke song opduiken die het meest opvallen. En zo heb je als band twee uitstekende troeven in handen om het helemaal te maken in de muziek (metal) wereld. Als je dan nog tien tracks van hoogstaande kwaliteit aflevert is een eerste stap al meteen gezet en geslaagd. Als de live shows van dit vijftal even energiek en gedreven klinken als wat ik hier op dit schijfje hoor, mag de band al beginnen dromen. Ik kijk in ieder geval uit naar een show van Hyperia bij mij in de buurt, want met zo’n flitsend en energiek debuut in handen moet dit ongetwijfeld vonken opleveren. ‘Insanitorium’ van Hyperia verdient dan ook een plaats in zowat elke metal collectie. Mijn zegen heeft het vijftal in ieder geval!

Luc Ghyselen (95)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Mad Trance 2. Starved By Guilt 3. Asylum 4. Unleash The Pigs 5. Nullified 6. Fish Creek Frenzy 7. Dystopia 8. The Scratches On The Wall 9. Contagion 10. Evil Insanity