Lethvm: Acedia

Sinds het verschijnen van hun debuut ‘This Fall Shall Cease’ in 2017 was het reikhalzend uitkijken naar een vervolgplaat van de Waalse sludgeformatie Lethvm. Met ‘Acedia’ is het eindelijk zover, maar de naam is bedrieglijk. ‘Acedia’ is immers Latijn voor de hoofdzonde van luiheid, maar dit album is niet zomaar eventjes in elkaar geflanst! De sound mag dan vanaf de eerste tonen van opener ‘Fatigue’ al overweldigend vuil en luid zijn (dit moet je live zien), maar de compositie is heel uitgebalanceerd. Het is leuk om te horen hoe steeds met een basispatroon gewerkt wordt, maar telkens als je denkt dat je het nu wel kent, komt er wel iets verrassend of origineel bij of volgt er een breuk. Een voorbeeld van zo’n leuke aanvulling is de hoog jammerende gitaar op ‘Anankè’, wat trouwens nog een ander leukigheidje is: de titels van de nummers sluiten steeds perfect aan bij het gevoel, de sfeer die de muziek wil brengen. Anankè is bijvoorbeeld één van de Griekse godinnen van het noodlot en dat fatalistische toontje hoor je ook in de muziek. Op topnummer ‘Grey’ hebben de heren amper vier noten nodig om een onheilspellend, doods sfeertje te creëren bovenop het gebruikelijke sludgegeweld. Dat, samen met de sublieme combinatie van ritualistische cleane incantaties en de immer ijzingwekkende, door merg en been gaande screams van Vincent Dessart, benadert de perfectie. ‘Podavlennost’ (Russisch voor “depressie”) geeft dan weer aan hoe levensgevaarlijk gewelddadig een depressie wel kan zijn. Het einde van ‘Acedia’ geeft de perfecte steekkaart van waar Lethvm voor staat: een sinistere piano met loodzware moordende sludge en screams waar Colin Van Eeckhout blozende wangetjes van zou krijgen. Rauwe emotie op haar best! Voor fans van: Surya, Amenra, Deafhaven, Oldd Wvrms. Wie Lethvm live aan het werk wil zien, rept zich op 30 april naar Den Drummer in Gent, waar ze samen met het Noorse Cities Of Mars deelnemen aan een benefiet rond het Coffin Siris syndroom.

Sam Bruynooghe (90)

Dunk!Records

Tracklist: 1. Fatigue 2. Ananké 3. Grey 4. Podavlennost 5. Oratio 6. Schism 7. Acedia