Collateral: Collateral

Collateral is een stadionrockband van het Britse Kent. Met gescheurde jeans, cowboyboots, lang haar en make-up klopt het plaatje volledig. Ze begonnen vijf jaar geleden als de Angelo Tristan Band, waarbij frontman Angelo Tristan en bassist Jack Bentley Smith de kern van de band vormden. Met Collateral is ook gitarist Todd Winger en drummer Ben Atkinson erbij gekomen. Zoals vaak is ook hier het pad niet over rozen verlopen en mochten de heren knokken voor zich te onderscheiden. Met de release van hun debuutsingle ‘Midnight Queen’ in mei 2018 wist de band de aandacht te trekken en de bal is aan het rollen gegaan. Zelf beschrijven ze hun sound als een mix van Bon Jovi, The Eagles en Mötley Crüe. Let’s go, let’s rock! De opener ‘Mr Big Shot’ is meteen een shot in de roos. Het midtempo en geladen rocknummer kent variatie en puurheid dat met krachtig gitaarverweer deze eerste aanval weet te doorstaan. ‘Promised Land’ gaat op datzelfde elan verder. ‘Merry Go Round’ rockt ook maar trager en kent een melancholische onderlaag. Het is zwaarder en meer to-the-groove-rock. In vergelijking hiermee is ‘In It For Love’ een pak opgewekter. Erg knap gevonden is de verandering van ritme naar nagenoeg de helft, waardoor het nummer compleet anders overkomt. Een topnummer! De slaapliedjes zijn niet meer wat ze geweest zijn. Het stevige nummer ‘Lullaby’ brengt alles behalve rust en was de tweede voorbode van het album. Het werd op twee mei van 2019 op YouTube uitgebracht. Intussen heeft de clip al vlotjes de kaap van 10K views overschreden. Het nummer is hier te beluisteren / bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=f6Tv0Bt6obU. De eerste voorbode was ‘Midnight Queen’. Het erg vlotte nummer vliegt erdoor, met een knipoog naar het geluid dat The New Roses momenteel zo groot maakt. De clip, gefilmd in de Works Studio in London, introduceert het personage van ‘Midnight Queen’ (Ocean Navarro) naar het publiek, dat na enkele albums zal groeien. Het vertelt het verhaal van een verlegen en bescheiden vrouw, die een duister kantje verbergt. Traditioneel heeft nagenoeg elk album een ballad en hier is dat niet anders. ‘Get Back To You’ pakt de clichés samen en heft het ietwat bombastisch opgepakt, maar het is niet voor niets dat de meeste clichés ook effectief werken. Met de beginriff, die wat mee heeft van Megadeth’s ‘Symphony Of Destruction’, begint ‘Won’t Stop Me Dreamin’. Voor de rest heeft het niets ervan meegekregen, het is een pak minder agressief en veel melodieuzer. Beter nog, het nummer straalt veel optimisme uit en heeft een hoog meezinggehalte. Het uitnodigende ritme laat je onbewust headbangen. Een goed nummer. Afsluiter ‘About This Boy’ is een rustig kampvuurmomentje dat aan Bon Jovi doet denken. Slechts een goed halfuurtje, dan leg je de lat hoger omdat je denkt dat men uit het normale aanbod van drie kwartier de mindere nummers al geschrapt hebben. Het album scoort voortreffelijk maar er zit nog groeimogelijkheid in. Ze hebben een vrij internationaal geluid en het lijkt aan te slaan. Er is vaak een vergelijkende sound met Bon Jovi en The New Roses, maar Collateral staat nog niet op eenzelfde level. Later dit jaar staat de band gepland in voorprogramma van H.E.A.T., Vega en Skid Row. Maar potentieel is zeker aanwezig, als debuut blijven de heren wel in mijn geheugen gegrift en bij een opvolger ga ik hen zeker herinneren.

Rocking Klingon (80)

Roulette Media Records / Cargo records

Tracklist: 1. Mr Big Shot 2. Promised Land 3. Merry Go Round 4. In It For Love 5. Lullaby 6. Midnight Queen 7. Get Back To You 8. Wont Stop Me Dreamin 9. About This Boy