Verikalpa: Tuoppitanssi

Het Finse Verikalpa staat voor onvervalste maar stevige folk metal. De band werd in 2006 in Oulu opgestart en zorgde eerder, in 2018, voor het knappe ‘Taistelutahto’, een album dat hier bij MUSIKA erg goed wel onthaald. We waren dan ook benieuwd of de heren dit konden herhalen of zelfs nog overtreffen. ‘Tuoppitanssi’ telt elf tracks die op nagenoeg perfecte wijze folk met metal laat samensmelten in aanstekelijke en opzwepende nummers die steevast uitnodigen tot rondedansjes en dat met of zonder overvolle pinten bier bij de hand. De band klinkt niet zo donker en dreigend als hun landgenoten van Finntroll, maar klinkt wel heel wat dreigender en donkerder dan die andere befaamde landgenoten van hen: Korpiklaani. Waarover de heren het precies hebben, daar hebben we het raden naar, maar naar het schijnt komen oorlogen, veldslagen, wapens, mythische wezens en alcohol vaak aan bod. Nu, voor ons niet gelaten, wij hebben al van bij de eerste tonen van opener ‘Naulattujen Vaellus’ alle stoelen en tafels opzij geschoven om ruimte te creëren zodat we hier een passend feestje kunnen bouwen. En we worden meermaals op onze wenken bediend dankzij knap opgebouwde nummers die uitnodigen tot rondedansjes, meebrullen en headbangen. Zo’n vijfenveertig minuten later liggen we dan ook uitgeteld in een hoekje na te hijgen. Meer moet het echt niet zijn om bij MUSIKA voor een enorm fijn feestje te zorgen. Nummer na nummer hebben we ons uitgeleefd en immens geamuseerd zodat we deze ‘Tuoppitanssi’ van Verikalpa volmondig aanraden indien je op zoek bent naar een krachtig, gedreven en energiek klinkende folk metal album.

Luc Ghyselen (85)

Scarlet Records SC 368-2

Tracklist: 1. Naulattujen vaellus 2. Talonväen teuraat 3. Tuoppitanssi 4. Sankari, saatana, kostaja 5. Varjosahti 6. Peikon kieli 7. Verimaat 8. Karhunkaataja 9. Mettäväinö 10. Haaksi 11. Tuonen miekka