Atena: Drowning Regret & Lungs Filled With Water

Atena is een Noorse band die we gemakshalve in het vakje metalcore kunnen plaatsen, maar die ook raakvlakken vertoont met andere (sub)genres. Met deze ‘Drowning Regret & Lungs Filled With Water’ is het gezelschap toe aan zijn vierde full-album. Een korte maar heel eigenzinnige intro, ‘Intro’ getiteld mag openen en laat maar een ding duidelijk zijn: dit wordt écht eigenzinnig! ‘Born Rotten’ slaat daar naadloos op aan en zorgt meteen voor een immense uppercut. De heren openen woedend en agressief met een sound die je eerder onder de term deathcore en / of grindcore zou plaatsen. Metalcore en hip hop nemen over, mooie zachte cleane vocalen komen ook al mee kijken, terwijl het tempo en het ritme van hot naar her springt. Het mag duidelijk zijn: Atena is niet voor een gat te vangen. Wat een verschil met het eerder rustig openende ‘No Hope For Miscarriage’ dat een normalere opbouw kent. De afwisselingen tussen rauwe agressieve vocalen en mooie cleane zanglijnen zorgen er voor dat je deze track in het vakje metalcore mag plaasten. Dit geldt evengoed voor ‘Let Them Hang In The Halls’, al krijg je er een pak elektronica bij die danig op de zenuwen werkt. Maar dit is niet alles. Zo probeert vrouwelijke koorzang te verbergen wat er op de achtergrond gebeurt, om dan onverwacht over te schakelen op rauwe mannelijke vocalen. Zelf snap ik de overgang niet zo best, maar echt als een vis in het water voel ik me niet bij metalcore en al zeker niet bij dit eigenzinnig brouwsel van Atena. De heren blijven dan ook onverstoorbaar verder gaan met hun eigenzinnige mix die mij persoonlijk maar bij korte en kleine momenten raakt. Is dit daarom een minderwaardig album? Helemaal niet zou ik zeggen, maar zoals eerder aangegeven is metalcore niet echt mijn ding en als de heren er dan ook nog pakken elektronica en accenten grindcore, deathcore, hip hop, … aan toe voegen, gaat het allemaal een beetje mijn petje te boven. Tja, “not my cup of tea” zeggen ze dan zeker?

Luc Ghyselen (60)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Intro 2. Born Rotten 3. No Hope For Miscarriage (feat. Jesper Vicencio Gün) 4. Let Them Hang In The Halls (feat. Alex Terrible) 5. Slap 6. +47 3029 7. Domestic Abuse (feat. Damien) 8. She Wept As I Told Her 9. Godforsaken (feat. Joel Holmqvist) 10. Death Is All I Think About 11. Drowning Regret