Múspellzheimr: Raukn

‘Raukn’ is her derde full-album van het Deense black metal geweld dat luistert naar de naam Múspellzheimr. Dit gezelschap timmert sinds 2014 in de underground aan zijn weg. Twee demo’s vol rauwe black metal zagen in ieder geval dat jaar het levenslicht. Een eerste full-album, ‘Hyldest til Trolddommens Flamme’, volgde in 2015. ‘Nidhöggr’ (2017) en deze ‘Raukn’ (2018) volgden, maar daar ‘Raukn’ enkel digitaal of via cassette verkrijgbaar was besliste men bij Amor Fati Productions om ervoor te gaan en het album nu ook als cd en vinyl plaat op de markt te brengen. De vraag is enkel: zitten we daar op te wachten? Het antwoord, als het van ondergetekende afhangt, is een overduidelijke “nee”. Ik hoor een echt wel heel rauwe en ruwe mix van black metal geluiden met een doffe drumklank die klinkt alsof die een paar kamers verder wordt bespeeld dan waar de micro’s staan. Maar ook de vocalen en de gitaren zitten ondergesneeuwd in een geluidsbrij die niet meer van deze tijd is. Oke, ik weet het veel albums worden over geproduceerd, en rauw, ruw en / of old school mag natuurlijk, maar een beetje kwaliteit is toch niet veel gevraagd? Nu hoor ik een geluidsbrij waar ik met wat goede wel zes nummers in kan ontwaren die ik als black metal kan bestempelen. Maar geen enkel van die nummers kan mij verblijden of bekoren, laat staan dat ik ze uit elkaar kan halen. En opgelet: ik hou nochtans enorm van rauwe en ruwe black metal, maar dan verwacht ik toch een beetje kwaliteit. En sorry, Amor Fati Productions, op deze geluidsbrij zit ik echt niet te wachten. Wie het album al in huis haalde (als digitaal exemplaar en / of op cassette) zal geen nieuw exemplaar bijhalen en ik vrees dat men niet te veel exemplaren van ‘Raukn’ extra aan de man / vrouw zal brengen.

Luc Ghyselen (40)

Amor Fati Productions

Tracklist : 1. I 2. II 3. III 4. IV 5. V 6. VI