Kalmo: Demoni (ep)

Kalmo is een eenpersoonsproject uit Finland dat voor donkere doom instaat. Wie er precies achter Kalmo zit, konden we bij MUSIKA alsnog niet achterhalen. Deze zes tracks tellende ep is meteen het debuut voor Kalmo al kan je van de meeste tracks op dit schijfje wel een demo versie of zelfs een video versie vinden op het wereldwijde web al werden alle nummers wat aangepast voor deze release. ‘Piru’ mag openen en gaat er nog gezwind tegenaan als we veronderstellen dat doom log, zwaar, traag en loom moet klinken. Dan past ‘Elävä vainaa’ beter in het plaatje, een traag en beklijvend stukje doom dat je meeneemt naar een gitzwarte koude wereld. ‘Lupaus’, krijgt een pak distortion mee, maar duwt je nog dieper onder in de donkere, koude gitzwarte wereld die Kalmo uittekent. Een loom en langzaam tempo, dat door mechanische drums wordt aangeleverd, krijgt eigenzinnige gitaarklanken mee en beklijvende ruwe Finse vocalen. Nog trager, donkerder en meteen een stuk dreigender klinkt het enorm logge ‘Valo’. Na een tweetal minuten komt er toch wat tempo in het nummer en zakt het dreigende wat weg. ‘Mustaa’ pikt de draad van langzame verdoemenis weer op, terwijl ‘Show Me Your Face’, het enige Engelstalige nummer, deze ep afsluit om je zo achter te laten met een onheilspellend gevoel. Wie de Finse taal niet machtig is, moet niet wanhopen want je krijgt Engelstalige vertalingen in het booklet. Dit is een ep die slechts weggelegd is voor fervente aanhangers van doom en die kunnen dan ook wat puntjes bijtellen bij het hier gegeven waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (58)

Independent Release

Tracklist: 1. Piru 2. Elävä vainaa 3. Lupaus 4. Valo 5. Mustaa 6. Show Me Your Face