A Life Divided: Echoes

A Life Divided is een electro rock / synth rock band afkomstig uit Geretsried, Duitsland. Dit is inmiddels hun zesde album en hun vierde voor AFM Records. Het uitgangspunt voor A Life Divided was de synthpop uit de jaren 80 vermengen met moderne metal, zeg maar alternatieve metal. Origineel als uitgangspunt, want meestal staan de synths in functie van de gitaren. De realiteit leert me echter dat dit bij A Life Divided absoluut gemeend is. Een mooi voorbeeld vind je al vroeg op deze plaat met het tweede nummer, ‘Dry Your Eyes’. Ik zoek in mijn geheugen naar bands uit het verleden die iets gelijkaardig deden, maar vindt er helaas weinig of geen. The Maension misschien, maar die klinken dan weer anders. Ik zie dit ook wel succes hebben in hun thuisland, maar of het in België zou kunnen werken daar moet ik het antwoord schuldig blijven. Het zou zomaar kunnen. Denk maar aan Amaranthe die ook niet vies zijn van synths. ‘Addicted’ is me wat te klef. ‘Confronted’ is weer beter, zeg maar gevarieerder en intenser. ‘Enemy’ is de floorfiller van dienst. ‘Rock ’N’ Roll Star’ is ook een mooi voorbeeld van op een goede manier twee werelden te verenigen en naar mijn mening het betere nummer op de plaat. ‘Far’ is meeslepend en kan er ook mee door. ‘Anybody Out There’ is precies twee nummers ineen geflanst, maar het werkt wel. ‘Push’ is Kraftwerk in een mix met onvervalste eighties AOR. Het valt toch wel op dat de band erin slaagt om eigen geluid te creëren waarin zeer veel variatie mogelijk is en die met één been in het verleden en met een ander been in het heden staat. Ze zijn echt wel een speciaal geval. De eighties synth geluiden zijn gemakkelijk terug te brengen tot de voorbeelden uit het verleden, zeg maar de Depeche Modes en Human Leagues, maar het rockgedeelte is moeilijker vast te pinnen. Ze pikken zowel uit de jaren tachtig en negentig als uit het heden. En je zou misschien kunnen denken dat de synths ondergeschikt zijn aan de gitaren, maar nee, het is en het blijft rock / metal, want elektronische bands klinken volledig anders naar mijn mening. Het is verfrissend om zo’n geluid te horen enerzijds, daar staat tegenover dat je alles precies al eens hebt gehoord. Een geval apart deze jongens. Me, I like it. En hoe meer je ernaar luistert, hoe beter het wordt.

Frederik Blieck (82)

AFM Records

Tracklist: 1. Hello Emptiness 2. Dry Your Eyes 3. Addicted 4. Confronted 5. Enemy 6. Rock ’N’ Roll Star 7. Far 8. Anybody Out There 9. Push 10. Servant 11. The Ordinary 12. Circles 13. Forevermore