Cult Of Erinyes: Æstivation

Via het Duitse label Amor Fati Productions komt het vierde full-album, ‘Æstivation’, van het Belgische black metal project Cult Of Erinyes op de markt. Cult Of Erinyes werd in 2009 opgestart ed draait zowat volledig rond ene Corvus die instaat voor bass, gitaar en keyboards. Sinds 2017 zorgt Déhà voor de vocalen. Deze ‘Æstivation’ telt zes lang uitgesponnen tracks. ‘Death As Reward’ opent met een eigenzinnige intro die enkel mysterieus te noemen is. Na zo’n vijfenveertig seconden valt men met de deur in huis. Een koude duisternis overvalt je met grimmige vocalen, diepe riffs en energieke drumpatronen die aan een stevige snelheid uit de speakers knallen. Na een pak tempo en ritmewisselingen blijf je na zo’n zes minuten licht verweesd achter. De korte pauze tussen de nummers in laat je net voldoende ruimte om op adem te komen, want ‘Corruption’ knalt al even meedogenloos uit de speakers met een venijnige agressie en dreigende duisternis. Voldoende tempo en ritme wisselingen zorgen ervoor dat dit boeiend blijft. Daarna mag ‘Broken Concalve’ brokken maken en opnieuw zorgen de heren van Cult Of Erinyes dat dit gebeurt. Krachtdadig, gedreven en energiek molesteren ze hier opnieuw het licht en zetten die om in de dreigende duisternis. Toch speelt men ook nu weer met rustgevende stukjes en zwartgeblakerd furieus geweld. ‘Healer – Fever’ beukt er meteen heel krachtig op los. Wie nog naar adem snakt na het vorige nummer, mag het vergeten want je wordt ondergedompeld in een koude, dreigende nachtmerrie die je furieus door je strot wordt geramd. Ook nu weer passeren een paar korte momentjes van rust, maar die moet je wel zien te gebruiken want eigenlijk is dit een aaneenschakeling van dreigende duisternis die furieus over je heen wordt gekapt. Het tempo wordt gedrukt tijdens ‘Nothing Is Owed To The Void’, maar daarvoor komt een extra ongemakkelijk gevoel in de plaats die zijn weg zoekt in een koude en duistere atmosfeer. Na een drietal minuten gaat het tempo met een stevig ruk de hoogte in terwijl al de rest (duisternis, dreiging, koude, het ongemakkelijke gevoel) even krachtdadig en energiek in de sound wordt verwerkt. Het langste nummer wordt gespaard tot het einde. Maar ‘Nihil Sacrum Est’ bevat opnieuw alle eerder opgenoemde ingrediënten en schiet als een razende furie uit de startblokken. Of dit de sterkste Cult Of Erinyes plaat is tot nu toe, laten we nog in het midden. Wat we wel weten: wij hebben genoten van deze donkere en koude brok black metal en we hopen dan ook van u hetzelfde.

Luc Ghyselen (82)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Death As Reward 2. Corruption 3. Broken Conclave 4. Healer – Fever 5. Nothing Is Owed To The Void 6. Nihil Sacrum Est