House Of Shakira: Radiocarbon

De naam Shakira zal bij velen een belletje laten rinkelen, maar deze House Of Shakira zag al veel eerder het daglicht. Deze Zweden startten in 1991 in Stockholm, maar het duurde tot 1997 eer hun debuut uitkwam. Daarna brachten ze met regelmaat van de klok nieuw materiaal uit. Laatste album ‘Soul Grapes’ dateert intussen van 2016. House Of Shakira is terug met ‘Radiocarbon‘, hun inmiddels negende studioalbum, deze keer voor het eerst bij Frontiers Records. Pontus Norgren, nu gitarist van Hammerfall, daarvoor bij The Poodles, is producer en weet hierdoor als geen ander hoe een dergelijke plaat moet klinken. De knap opbouwende intro ‘Herd Instinct’ schept verwachtingen, die ik in ‘One Circumstance’ niet direct vervult krijg. Na een Queen-achtige koor schiet het gitaarwerk los, maar de energie valt een stukje terug en een Def Leppard / Van Halen achtig geluid neemt het over. Het progressief nummer grijpt me nog niet bij de keel, alhoewel de heren een typisch geluid neerzetten. Bij ‘Not Alone’ lukt me dat beter, wellicht een stukje door de invloed van de Australische rockers in de riffs en doorgedreven ritme. De titeltrack ‘Radiocarbon’ is een stuk gezapiger maar kent een vette baslijn waar het ganse nummer energie uit haalt. ‘A Tyrant’s Tale’ kent een neerslachtige ondertoon die je in de seventies rockbands ook kan terugvinden en is daardoor not my cup of tea. Toch vinden we ook hier een melodieus arrangement. De rocker ‘Delusion’ kent ook die ondertoon, maar combineert dat met sterk gitaarwerk op een strak ritme. ‘Save Yourself’ gaat diezelfde toer op, een rocker zonder franjes. ‘Sweet Revenge’, ‘Scavenger Lizard’ en ‘Like A Fool’ zijn glam getint en vormen de ideale buffer naar het slotnummer ‘Falling Down’, waar een midtempo ballad voor een melodieus einde zorgt. Het venijn zat, wat mij betreft, in de staart. House Of Shakira doet wéér wat ze al jaren doen. Het album zit vol met melodieuze vakwerk, die vocaal en instrumentaal goed bij elkaar aansluiten. De harmonie en groove in combinatie met sterke gitaarsolo’s en catchy refreinen spelen ze vaak uit. De variatie in aanbod valt op en toont dat deze rockers niet aan hun proefstuk bezig zijn. Een heel goed gemiddelde, maar toch mis ik die uitschieters die je bij andere bands wel op een album kan vinden.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 998

Tracklist: 1. Herd Instinct 2. One Circumstance 3. Not Alone 4. Radiocarbon 5. A Tyrant’s Tale 6. Delusion 7. Save Yourself 8. Sweet Revenge 9. Scavenger Lizard 10. Like A Fool 11. Falling Down