Brume: Rabbits

Brume is een Amerikaanse stoner / doom band met Susie McMullan op bas én vocals. Ook het stoner / doom genre wordt meer en meer ingenomen door bands met zangeressen. Gelukkig betekenen de dames in dit genre vaak een meerwaarde, denk maar aan Avatarium, Sanhedrin, The Well, Messa, Mist, Alunah, etc. ‘Rabbits’ is het tweede album, na ‘Rooster’ uit 2017. Eigenlijk brengt Brume steeds albums uit bestaande uit een vijftal nummers, waarbij de lengte van het album wel kan schommelen. Debuut ep, ‘Donkey’, bracht vijf nummers met in totaal een dertigtal minuten muziek. Dit opus overschrijdt de veertig minuten. ‘Rooster’ was goed voor vijftig minuten. Verder bestaat hun oeuvre uit een aantal samenwerkingen. ‘Rabbits’ is de nieuwste beestige worp. De hoes vertoont een mooi wit konijn en met openingsnummer, ‘Despondence’, tovert de band er één uit hun hoed. ‘Despondence’ is een rustig voortkabbelend doom nummer met bezwerende vocals van Susie. ‘Slurry’ is andere koek: met een rif die door Black Sabbath zou kunnen geschreven zijn, wringt dit nummer zich in je hoofd. De zang van Susie is betoverend. ‘Blue Jay’ is … opnieuw iets totaal anders: strijkers, piano en slechts middenin ondersteuning van drums en gitaar. Van de luisteraar op het verkeerde been zetten gesproken. Met ‘Lament’ grijpen ze terug naar de gebruikelijke instrumenten, maar het nummer is meer shoegaze én gothic dan stoner / doom. ‘Autocrat’s Fool’ is dan terug te betitelen als doom, maar het mag duidelijk zijn dat de band geen boodschap heeft aan het in hokjes plaatsen van hun muziek. Brume brengt vooral spannende donkere muziek waarbij de luisteraar zijn oren moet open houden en zijn oogkleppen dicht.

Frederik Blieck (85)

Magnetic Eye Records

Tracklist: 1. Despondence 2. Scurry 3. Blue Jay 4. Lament 5. Autocrat’s Fool