Sababaton naar Sportpaleis.

Op zondag 2 februari passeert het Zweedse metal instituut Sabaton nog eens in België. Het Sportpaleis te Antwerpen is dan “the place to be” voor een groot aantal power metal fanaten. Voor hun “The Great Tour” mogen ook Apocalyptica en Amaranthe mee op tournee. Drie bands die eigenlijk geen voorstelling meer nodig hebben.

Het Zweedse Amaranthe werd in 2008 opgestart en hun eigenzinnige mix van power metal, melodic death metal, metalcore en electronica die ze zelf omschrijven als “dance metal” zorgde intussen voor een pak aan fans. Het gezelschap heeft vijf full-albums op de markt en album na album is de fan schare gegroeid. De aanstekelijke sound van het gezelschap, de mooie composities en de energie die van de albums afspat, zijn daar zeker debet aan. Maar het is vooral dankzij de uitstekende shows tijdens live concerten dat de aanhang nog steeds groeit. Vooral vocaliste Elize Ryd schittert dan met haar persoonlijkheid.

Het Finse Apocalyptica startte hun muzikale carrière in 1993 en zorgde in het begin enkel voor covers van Metallica maar dan gebracht op cello. Uiteindelijk werden ook nummers van andere bands gecoverd en brengt Apocalyptica ook eigen nummers. De discografie van het gezelschap telt ondertussen acht full-albums, maar met ‘Cell-O’ wordt er dit jaar nieuw werk van de band verwacht.

Sabaton mag dan het feestje afsluiten en daar zijn deze Zweden toppers in, ook al omdat de fanschare van de band hier in de lage landen enorm groot is. Sabaton ging in 1999 van start als Aeon, maar wijzigde al vlug de naam tot Sabaton. De heren brengen aanstekelijke power metal met teksten over tal van oorlogen. Hun albums worden opgebouwd aan de hand van een bepaalde invalshoek over een bepaalde historische gebeurtenis. Vooral ‘Primo Victoria’ (2005), ‘Carlous Rex’ (2012) en ‘Heroes’ (2014) steken er bovenuit, al zijn ook de overige zes albums de moeite waard. Slechts vocalist Joakim Brodén en bassist Pär Sundström zijn er al die tijd bij gebleven, maar de sound van Sabaton is al die jaren zo goed als ongewijzigd gebleven. En dat is misschien wel de sterkte van dit gezelschap dat tijdens live concerten een goed geoliede machine is geworden die door vele fans op handen wordt gedragen.

Meteen drie mooie redenen om op 2 februari af te zakken naar het Sportpaleis, want elk van deze bands – Amarnathe, Apocalyptica en Sabaton – kunnen een concert doen ontaarden in een waar feestje. Wij kijken er alvast enorm naar uit. Meer info vind je alvast op www.sportpaleis.be of op www.biebob.be