Myrholt: Solens soenn og maanens datter

Myrholt drukt zich muzikaal uit aan de hand van pure, donkere en koude black metal waarin atmosferische stukken zijn verwerkt. Myrholt komt dan ook uit Noorwegen wat zowat de bakermat is van black metal alwaar de band / het project rond eenzaat Ole Alexander Myrholt in 2016 werd opgestart, al kent Myrholt een voorgeschiedenis onder verschillende namen die terug gaat tot 1992. Op deze ‘Solens soenn og maanens datter’, het vijfde full-album van Myrholt, vind je zeven tracks terug die zwartgeblakerde stukken krachtige black metal laten horen met rustgevend intermezzo’s. Grootste nadeel, in mijn oren dan toch, zijn de erg vlak en mechanische klinkende drums. Maar ook zonder dit euvel, stijgt Myrholt niet echt boven de middelmaat uit. Een duistere dreiging is constant aanwezig, maar dat geldt tegenwoordig voor zo goed als elk black metal album en ondanks de rustgevende en soms best wel atmosferisch klinkende stukken, blijf ik het geheel als “vlak” omschrijven. Daar zijn dus vooral de drumklanken en de heel vlakke vocalen debet aan. Indien je, als liefhebber van Noorse black metal echt alles in huis wil halen wat het (sub)genre te bieden heeft, moet je niet aarzelen. Andere leggen hun oor toch best eerst eens te luisteren. Ik geloof dat er toch een pak zoals mezelf zullen zijn en die een heel aantal albums als stukken beter in het (sub)genre zullen aanwijzen. Nu moet ik het houden op “niet slecht, maar …”.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Kapittel I 2. Kapittel II 3. Kapittel III 4. Kapittel IV 5. Kapittel V 6. Kapittel VI 7. Kapittel VII