Burning Witches: Wings Of Steel (ep)

Burning Witches zijn iets sneller terug dan verwacht. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verandering aan de microfoon. Ene Laura Guldenmond voelde zich geroepen om de leegte in te vullen die Seraina Telli achterliet op een moment dat het de band slecht uitkwam, namelijk net toen het laatste album overal hoge toppen scheerde. Bovendien was Seraina van een uitzonderlijk hoog niveau: zingen was geen probleem en de dame beschikte over een aura die megazalen had kunnen vullen. Alleen bleek Seraina een vrouw met een plan en paste Burning Witches niet meer in dat plan. Ga dan maar eens op zoek naar iemand die minstens even goed is. “Mission Impossible” zou ik zeggen. En toen de naam van Laura onthuld werd, had ik enigszins mijn bedenkingen vanuit een soort conservatisme moet ik toegeven. Maar kom, je moet de mensen een kans geven. En op basis van dit stukje muziek die bedoeld is om Laura wat in the picture te zetten ga ik toch niet anders kunnen dan Laura mijn positieve stem te geven. In het gelijknamige ‘Wings Of Steel’ zingt ze namelijk de pannen van het dak en dat is geheel te wijten aan Laura en de synergie met de overige Witches. OK, Uberwitch Romana Kalkühl houdt de touwtjes stevig in handen, iemand moet het doen. Maar Burning Witches staan gelijk aan Zwitserse precisie in uitvoering en presentatie en Romanna en Co doen dit cum laude. Er gaan natuurlijk weer reviewers en luisteraars zijn die gaan neuten en u ervan proberen te overtuigen dat ze hun instrumenten niet beheersen of niet kunnen zingen of wat dan ook om de band in diskrediet te brengen. Ik zeg daarop: “zever in pakskes”. Vrouwen worden nu éénmaal nog steeds zwaarder gewikt en gewogen dan mannen, maar u moogt gerust zijn dat de Witches wel degelijk uit heavy metal zijn vervaardigd. En uw eventueel bekrompen geest zal het succes van de Witches zeker niet tegenhouden, daarvoor zijn ze veel te goed. Als bonus krijgt u er het bewijs bij dat hun acte de presence op het laatste Wacken-festival niet ongezien is voorbijgegaan. Ik kan niet wachten om deze spetters asap weer aan het werk te zien, want knallen gaan ze doen. Misschien nog even verduidelijken dat dit ep-tje een plaat betreft in zwart, zilver of rood vinyl.

Frederik Blieck

Nuclear Blast (90)

Tracklist: 1. Wings Of Steel 2. Executed (live) 3. Open Your Mind (live) 4. Hexenhammer (live)