Veritates: Killing Time

Met ‘Killing Time’ zet het Duitse viertal van Veritates zichzelf op de kaart. Veritates staat voor een knappe en best wel aanstekelijke mix van voornamelijk power metal met wat thrash metal. Het geheel doet in ieder geval denken aan o.a. Iced Earth en, in mindere mate, aan de begin periode van Kamelot. Misschien kom je zelf nog met een aantal andere raakvlakken op de proppen. Wij, bij MUSIKA, zijn alvast te spreken over het aangebodene. Lang uitgesponnen nummers met een pak wisselingen in tempo, ritme en zelfs stijl. Telkens opnieuw weet het kwartet ons te boeien. Vernieuwend zullen we dit alvast niet noemen, maar wel energiek, gedreven en aanstekelijk. Een mooie samensmelting van kracht en melodie die ons telkens opnieuw over de streep trekt. Het viertal liet een voor elk nummer een andere gast opdraven om de gitaar solo in te spelen, maar, alhoewel elke gitaarsolo ons enorm bevalt, echt nodig heeft Veritates dit niet om voor mooi opgebouwde en gearrangeerde songs te tekenen. Terwijl wij reeds enorm gecharmeerd zijn van nummers als het energieke ‘Killing Time’ of het aanstekelijke ‘Jerusalem Syndrome’ met zijn vlot mee te zingen refrein, is het vooral het meer dan elf minuten durende ‘Hangmen Also Die’ dat met de meest pluimen mag gaan lopen. Dit is een waar meesterwerkje waar alle ingrediënten die de sound van Veritates uit maken perfect in elkaar overvloeien aan de hand van heel wat wisselingen in tempo en ritme. Rustiger momenten worden mooi afgewisseld met krachtige fragmenten, de vocalen gaan daar mooi in mee en creëren op die manier verschillende sfeerbeelden. Dat er later nog twee gastvocalisten een bijdrage leveren aan het album is bijna een voetnoot in het geheel. Niet dat we de bijdrage van Logan Lexi (Reinforcer) tijdens het gedreven en energieke ‘The Wild Hunt’ of die van Andrè Grieder (Poltergeist) tijdens de thrashy afsluiter ‘Hasta La Muerte’ willen minimaliseren, maar het viertal van Veritates kan het ook heel duidelijk zonder extra vocale hulp aan. Of om het kort met andere woorden te zeggen: Met ‘Killing Time’ bezorgt Veritates ons heel leuke momenten die enerzijds met een voet in het verleden staan en anderzijds modern en hedendaags klinken.

Luc Ghyselen (85)

Pure Steel Records PSRCD 199

Tracklist: 1. The Past Is Dead 2. Killing Time 3. Jerusalem Syndrome 4. Awakening 5. Hangmen Also Die 6. The Wild Hunt 7. Discovery 8. Hasta La Muerte