Ravenword: Transcendence

Ravenword werd eigenlijk in 2007 opgestart door componist en keyboardspeler Davide Scuteri. Een titelloze demo zag het levenslicht alvorens de band op non actief werd gezet. In 2016 blies Davide Ravenword, geïnspireerd naar de roman ‘The Raven’ van Edgar Allen Poe, nieuw leven in. Samen met vocalist Chiara Tricarico (Sound Storm, Moonlight Haze), drummer Michele Olmi (Chronosfear, Skeleeton) en gitarist / bassist Cesare Ferrari (Choirs Of Veritas) werd deze ‘Transcendence’ ingeblikt. Je krijgt dertien nummers die een mooie weergave zijn van de romantische en decadente poëtische thema’s die typisch waren in de tijd van Edgar Allen Poe (1809-1849). Deze worden op een schitterende manier gecombineerd met vrij bombastische symphonic power metal. Je krijgt schitterende piano klanken te horen, bombastisch orkestrale ornamenten, stevige riffs, mooie drumpatronen en superbe gitaarsolo’s die zowel melodieus als krachtig klinken. Maar, naar mijn gevoel althans, zijn het de echt wel wondermooie kristal heldere vocalen van Chiara die het geheel naar een nog hoger niveau tillen. Of ze nu hoog zingt als een opera sopraan, een cleane stem opzet, of krachtig uit de hoek moet komen, nergens mist Chiara een halve noot en schittert ze zodoende in de krachtiger stukken als in de rust brengende kalmere stukken. Zelfs met een “lullaby”, wat eigenlijk een slaap- of wiegeliedje is, komt ze hier perfect weg. Maar we moeten ook eerlijk toegeven de het overige drietal van Ravenword duidelijk van wanten weet. De orkestrale ornamenten, de bijdrages op toetsen, de knappe drumpatronen, de stevige gitaarlijnen, de melodieuze solo’s zijn stuk voor stuk en zorgen voor de perfecte omkadering waarin de stem van Chiara kan en mag schitteren. Met meer superlatieven uitpakken zou dit schijfje een waarderingscijfer van 100 opleveren. Zijn er dan minpunten? Niet echt, maar een echt volmaakt album bestaat enkel in dromen en fantasieën. Nog niet overtuigd over deze ‘Transcendence’ van Ravenword? Check dan youtube eens op het wereldwijde web en beluister daar ‘No More’, het gedreven en energieke nummer dat de band als eerste single naar voor schuift: https://youtu.be/7MSsynoCAjs David Lovecchio is de man die uitpakt met de weergaloze gitaarsolo. Nog een, zij het spijtige, mededeling: naar het schijnt is dit eerste volwaardig full-album meteen ook de zwanenzang voor Ravenword. En dat zouden wij alvast betreuren.

Luc Ghyselen (95)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Blue Roses 2. Life Is In Your Hands 3. No More 4. Lullaby Of The Last Petal 5. Purity 6. Rain Of Stars 7. The Queen Of Darkness 8. What I Need 9. The Swansong 10. Dylan 11. Crimson Lake 12. The Distance 13. Bleeding Moon