Avatarium: The Fire I Long For

Ik ben altijd al fan geweest van Avatarium, de Zweedse band met de fenomenale zangeres Jennie Ann Smith, die een mix brengt van doom en seventies styled hard rock (ergens logisch want de bezieler van de band was Leif Edling van Candlemass, die voor dit album wel enkele nummers heeft geschreven maar niet meer actief is als bandlid). ‘The Fire I long For’ is het vierde album van Avatarium en verschilt toch enigszins van de vorige. De nadruk ligt hier meer op hardrock à la Black Sabbath, Rainbow en Deep Purple dan op de doomy sound van de vorige albums. Luister maar eens naar het openingsnummer ‘Voices’. Sabbath riffs, het gierende geluid van het Hammond orgel, al ware het Jon Lord die dit bespeelde en de krachtige zang: wat een binnenkomer. ‘Rubicon’ is ietwat lichtvoetiger maar toch weer seventies hard rock van het allerhoogste niveau en opnieuw is de zang uitmuntend. ‘Lay Me Down’ is een emotionele ballad, met erg breekbare zang. Het trage doom gehalte is meer aanwezig op ‘Porcelain Skull’ en op ‘Epitaph Of Heroes’. ‘Snake That Demon’ is up tempo old school hard rock: een leuk nummer. ‘Great Beyond’ is dan eerder bluesy hard rock met een gestaag tempo, kabbelende maar manifest aanwezige riffs (de geest van Jimmy Page waart door dit nummer) en opnieuw die heerlijke zang. Maar het meest “pakkende” nummer is de wondermooie ballad ‘The Fire I Long For’ waar de zang door merg en been gaat. Voor mij is dit het beste werk van Avatarium: meest afwisseling in de nummers en oude hard rock meer manifest aanwezig dan op de vorige albums. Oude hard rock fans zullen kippenvel krijgen van deze muziek, hun jeugd herbeleven en als kers op de taart genieten van de geniale zang van een zangeres die op diverse stijlen zeer hoog scoort. Wat een dijk van een album.

Bart Verlinde (92)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Voices 2. Rubicon 3. Lay Me Down 4. Porcelain Skull 5. Shake That Demon 6. Great Beyond 7. The Fire I Long For 8. Epitaph Of Heroes 9. Stars They Move