Havohej: Table Of Uncreation

Havohej is zo’n band waar ik al op het internet mee heb horen boffen, maar nog zelf niet aangekomen ben om onder de loep te nemen. Toen dit op ons bureau passeerde kregen we uiteindelijk de kans. Aan dat boffen zullen we in het vervolg wat minder gewicht hangen, want wat ons betreft is Havohej iets waar we in het vervolg voor passen. De Amerikaanse band speelt een minimalistische vorm van black metal waar we ook zo goed als geen gitaar in tegenkomen, tenzij die zou ondergesneeuwd zijn in een lofi laagje van gruis. De drums staan wel goed op de voorgrond, maar die scoren eigenlijk ook geen hoge punten. Ook de begeleidende vocalen, die onheilspellend zouden moeten klinken doen ons bitter weinig. Havohej (het woord “jehovah” omgedraaid) bestaat al sedert 1993 en ‘Table Of Uncreation’ is nog maar de derde full length van deze éénmansband. Alles op dit album komt uit de koker van Paul Ledney, die ook het mooie weer maakt bij Profanatica (een band die we dan weer een stuk meer kunnen pruimen). Op bijvoorbeeld ‘Before Them And Behind Them’ krijgen we een versnelling en dan nog redt het de meubelen niet. Waar we wel een lichtpuntje in de duisternis opmerken is op ‘Seven Jinn’, waar een pulserende bas onze aandacht toch trekt. Het lijkt erop dat wat input van iemand anders Havohej misschien wel wat goed zou doen aangezien het meermaals trage tempo, gebrek aan gitaar, of de geforceerde esthetiek ons mateloos vervelen. In bepaalde kringen zal ‘Table Of Uncreation’ waarschijnlijk onthaald worden als een meesterwerk van een onderschat genie, maar voor ons part mag de man zijn project wel grondig bij kruiden, veranderen of opdoeken.

Levi De Luycker (43)

Hells Headbangers

Tracklist: 1. God Of All constellation 2. Holy Blood, Holy Grail 3. The Black King 4. Seven Jinn 5. Impossible Force 6. Table Of Uncreation 7. All Time Is Now 8. Before Them and Behind Them 9. Fatir