Tyketto: Strenght In Numbers Live

Een live album is meestal een verzameling van de beste nummers van de voorbije albums. Maar soms heb je bands die dat anders bekijken en er één album uitpikken om die dan integraal te spelen. We denken aan U2, Metalllica of Def Leppard. Meestal gebeurt dat eenmalig, maar Tyketto deed dit twee jaar geleden ook al eens in Milaan, toen ze hun debuutalbum ‘Don’t Come Easy’ integraal speelden en live opnamen. En dat doen ze nu opnieuw, maar met hun tweede album. ‘Strength In Numbers Live’ zorgt dan ook voor een pak nostalgie. Leadzanger Danny Vaughn en drummer Michael Clayton zijn er al bij van de beginjaren van de band, keyboardspeler Ged Rylands, gitarist Chris Green en bassist Greg Smith zijn er later bijgekomen. In deze line-up werd deze 25-jarig jubileum van ‘Strength In Numbers’ opgenomen. Als je de lijst aan nummers bekijkt, valt het op dat de volgorde wat overhoop gehaald werd. Goed gezien dat de kracht van het album verdeeld werd over een ganse live belevenis en de hits niet na elkaar komen. Halverwege is ook het nummer ‘Wait Forever’ te vinden, dat destijds als een bonus track op de Japanse release uitgebracht werd. We krijgen dan ook niets meer en niets minder dan de volledige plaat. Op zich niet erg, ze blijven bij hun concept en het album duurt zo’n dik uur, wat meer dan voldoende is. Er staan enkele gekende nummers op het album, zoals ‘Rescue Me’, maar wie ook enkele andere hits erbij verwachtte, is er dus aan voor de moeite. De productie van deze live registratie is voortreffelijk. Hier en daar zijn Danny’s bindteksten aan de lange kant, maar toch klinkt het na een kwart eeuw allemaal fris en zit er tempo in. Dankzij die teksten kwamen we ook bij het aankondigen van de ballad ‘Standing Alone’ te weten dat Danny eind vorig jaar zijn moeder verloren heeft. De interactie met het publiek werkt prachtig. Er is eigenlijk geen sleet te horen op de nummers, alsook niet op Danny’s stem. Met het brengen van een integraal album heb je onmiskenbaar enkele toppers, maar ook enkele mindere nummers. Globaal vind ik het album vrij sterk, maar het bluesy / funky ‘Ain’t that Love’ en ‘All Over Me’ deden mijn wenkbrauwen fronsen en had ik zelfs neiging om de skip-knop te zoeken. Benieuwd hoe de nummers bij mij zouden overkomen mocht ik in het publiek gestaan hebben, want alhoewel de opname erg levendig is, er middenin staan is altijd nog anders. Elk zijn ding natuurlijk, maar naast een paar van dergelijke nummers blijven er nog een goeie tien als een paal boven water en dat is een bewijs dat het een sterk album is. Het enthousiaste publiek was die mening duidelijk ook toegedaan. Spijtig dat de band nooit groter geworden is dan ze na al die jaren geworden is, want het potentieel zat er zeker in.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 996

Tracklist: 1. Inherit The Wind 2. Meet Me In The Night 3. All Over Me 4. Catch My Fall 5. The End Of The Summer Days 6. Wait Foreve 7. Ain’t That Love 8. Write Your Name In The Sky 9. Why Do You Cry 10. Rescue Me 11. The Last Sunset 12. Standing Alone 13. Strength In Numbers