Tales Of Evening: A New Dawn Awaits

Alhoewel Tales Of Evening voor mij een onbekende was, blijken de roots van de band al in 2011 te liggen. Misschien is het wel dat ze afkomstig zijn uit het verre Hongarije, een land die ik nu eenmaal niet als bakermat van symphonische power /gothic metal associeer. Tales Of Evening haalt hun inspiratie bij het Nederlandse Delain en het Duitse Xandria, die mij dan wel beter bekend zijn. Het zal dan ook geen wonder zijn dat de namen van de bandleden erg Hongaars aanvoelen. Drummer Pálosi Róbert, gitarist Ribarics Tamás, keyboardspeler Ádám Attila en zangeres Dudás Ivett zijn er al van het begin bij, bassist Németh Attila vervoegde de band in 2017 en dit jaar vervolledigde gitarist Krisztián Varga de line-up. Na enkele singles en drie eerder uitgebrachte full albums (‘Hajléktalan lélek’ in 2012, ‘Szilánkok’ in 2015 en ‘A fény nyomában’ in 2018) heeft mijn radar de band toch gedetecteerd. Het lijkt erop dat de eerste drie albums ook allemaal titels in het Hongaars bevatten. Wellicht heeft de band nu geopteerd voor meer Engelstalige lyrics om de bekendheid te verhogen, een feit dat voor mij alvast gewerkt heeft. Veertien nummers is voor een album vrij veel, wat ook resulteert in een speelduur van meer dan een uur. Opener ‘Torn Apart’ is zowat het paradepaardje van het album. Prachtige cleane zang, ritmische schredders, dubbele basdrum, ritmevariaties, een geweldig enthousiaste snarenplukker die erg knap soleerwerk uit zijn vingers tovert, … alles zit erin en het werkt. Ook de opvolger ‘Miracle Of Mine’ gaat op hetzelfde elan verder, maar zorgt dat de melodische lijn nog wat meer naar voor komt. Hier en daar kunnen ook folkachtige invloeden gespot worden, zoals in het krachtige en uptempo ‘Shelterless Soul’ of ‘Rebellious Soul’. Zelfs een rollende donder vinden we terug in ‘Delusion’. Halverwege brengt de ballad ‘Out Of Reach’ of ‘Eye Of The Storm’ even rust, maar daarna gaat de trein telkens terug volle kracht voorwaarts, soms met een progressieve kwinkslag, zoals in ‘Wasted’. Het album wordt afgesloten met het intieme ‘Flower Of Frost’ en ‘Jegvilag’, twee nummers die op de taal na gelijkaardig opgebouwd zijn qua piano, gitaar en zanglijnen. Een uur vind ik wel vrij lang, zeker omdat de nummers soms op elkaar gelijken. Maar het is allemaal goed gebracht en liefhebbers van het genre hebben een band die ze in de gaten moeten houden.

Rocking Klingon (75)

Nail Records

Tracklist: 1. Torn Apart 2. Miracle Of Mine 3. Winds Will Rise 4. Shelterless Soul 5. Dreaming Again 6. Delusion 7. Out Of Reach 8. Rebellious Soul 9. Wasted 10. Halls Of Peace 11. Eye Of The Storm 12. The Life I Had 13. Flower Of Frost 14. Jegvilag