Fit For An Autopsy: The Sea Of Tragic Beasts

Fit For An Autopsy brengt zo om de twee jaar een album uit en dit sedert 2011. Recentelijk wisselden ze eOne Records voor Nuclear Blast. Dit Amerikaanse deathcore gezelschap past perfect in de stal van Nuclear Blast naast genre-genoten zoals Rings Of Saturn en Thy Art Is Murder. Fit For An Autopsy is zo’n band die gestaag aan de weg timmert middels veel toeren en het regelmatig uitbrengen van nieuw werk. Dit zal hen uiteindelijk wel naam en faam gaan opleveren. Ik denk dat The Black Dahlia Murder een goed voorbeeld is om de lezer te overtuigen waar dit toe kan leiden. De magische woorden zijn consistentie en doorzetting. Het zou me dan ook sterk verbaasd hebben dat Fit For An Autopsy met dit album een zware koerswijziging zou hebben ondernomen of plots een inzinking zou hebben laten zien. Nee, op deze band kan je bouwen. We spreken in het geval van Fit For An Autopsy wel over deathcore, maar die is toch vrij melodieus te noemen. En ook de grunts van Joe Badoloto laten zich gemakkelijk beluisteren. Nee, Fit For An Autopsy brengt hedendaagse extreme metal die nergens pijn doet aan de oren. Alles is perfect geproduceerd. Verwacht geen elementen die je nog niet gehoord zal hebben. Innoverend is het niet, maar je zal deze plaat ook niet afzetten na een aantal nummers uit verveling. Ik neem aan dat het voor de niet-liefhebbers van het genre alsnog te extreem zal klinken, maar voor de luisteraar die het gewoon is om naar extreme metal te luisteren zal het “business as usual” zijn. En daar schuilt misschien het gevaar; voor de enen te extreem en voor de anderen te gewoon. Maar ‘gewoon goed’, daar is toch ook niets mis mee als je het mij vraagt.

Frederik Blieck (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Sea Of Tragic Beasts 2. No Man Is Without Fear 3. Shepherd 4. Your Pain Is Mine 5. Mirrors 6. Unloved 7. Mourn 8. Warfare 9. Birds Of Prey 10. Napalm Dreams