Die Krupps: Vision 2020 Vision

“Legendarische EBM / industrial / metal machine band brengt nieuwe plaat uit die wellicht niet veel nieuws toevoegt aan het gedoodverfde geluid, maar komt daar volledig mee weg door het afleveren van een kwalitatief meesterwerk”. Dat is in het kort hoe we de nieuwste schijf van Duitse elektronica grootmeesters Die Krupps ‘Vision 2020 Vision’ nog het best kunnen omschrijven. Die verdiend al sinds de jaren tachtig zijn sporen, en blijkt dus ook anno 2019 nog stevig in het zadel zitten. ‘Vision 2020 Vision’ is alvast een song die deze stelling voldoende in de verf zet. Nergens valt er een speld tussen te krijgen. Die Krupps legt die lat nog steeds torenhoog. Het extra mooie aan deze schijf is niet alleen de donkere beats die je rillingen bezorgen tot de bot, maar de zeer gevarieerde vocale inbreng. Maar er is meer aan de hand. Hun landgenoten Rammstein komt me vaak voor de geest. Luister maar naar songs als ‘Fires’ , ‘Obacht’ of ‘DestinNation Doomsday’. Alleen waren de jongentjes van Rammstein nog broekventjes toen Die Krupps al grensverleggende dingen deed met industrial metal. Hoewel bij Die Krupps die elektronische kant nog het meest boven komt drijven is de vergelijking tekenend. Die Krupps bewijst hiermee dat ze toen al hun tijd ver vooruit waren, en dat anno 2019 nog steeds zijn. Die lat wordt doorheen de plaat torenhoog gelegd. Luister maar naar EBM / industrial pareltjes als ‘Alllies’, ‘Fuck You’ tot afsluiters ‘Active Shooter Situation’ en ‘Human’ die onze oorschelpjes strelen en aanzetten tot een stevig potje dansen alsof die jaren tachtig nog steeds bezig zijn. Iets nieuws toevoegen aan dat geluid doet de band, op uitzondering van enkele experimentele uitspattingen, dus niet echt. Maar de duivels ontbinden en knallende industrial metal vuurpijlen af vuren je compleet murw slaan is er over de gehele lijn bij. Besluit: Die Krupps waren in de jaren tachtig pioniers wat het industrial metal en aanverwante genre betreft in Duitsland, en ver daarbuiten. Anno 2019 hoeft de band niets meer te bewijzen, maar ze doen het dus lekker wel. De band combineert als vanouds diezelfde industrial metal met experimentele, grensverleggende elektronische muziek. Die toen zorgde voor wervelende dansfeestjes, met een donker randje. En dat is dus wat ze na al die jaren nog steeds doen. Meerdere bands uit die periode zijn tegenwoordig eerder bijna een parodie van zichzelf aan het worden. Maar Die Krupps zit nog steeds stevig in het zadel en bewijst anno 2019 diezelfde grens te kunnen verleggen tot het oneindige. Topschijf, om te koesteren als liefhebber van het beter EBM / industrial en aanverwante. De band speelt op 14 december op BIM Fest en lijkt alleen al op basis van deze knaller van een schijf een niet te missen hoogtepunt van dat festival. Meer informatie vind je op http://www.bimfest.be/

Erik van Damme (90)

Steamhammer / Oblivion

Tracklist: 1. Vision 2020 Vision 2. Welcome To The Blackout 3. Trigger Warning 4. Wolfen (Her Pack) 5. Extinction Time 6. The Carpet Crawlers 7. Fires 8. Obacht 9. DestiNation Doomsday 10. Alllies 11. Fuck You 12. Active Shooter Situation 13. Human