Epica: Design Your Universe Gold Edition

‘Design Your Universe’ is het vierde full-album van Epica. Het werd origineel in 2009 uitgebracht en zorgde ervoor dat deze Nederlandse symphonic metal band uitgroeide tot een ware topper in het genre. Alhoewel de vorige albums – ‘The Phantom Agony’ (2003), ‘Consign To Oblivion’ (2005) en ‘The Divine Conspiracy’ (2007) – al heel wat stof hadden doen opwaaien, was het vooral ‘Design Your Universe’ dat de deuren naar internationaal succes volledig open duwde. Het was ook een tijd dat de line-up een pak wijzigingen onderging. Zo kregen Marc Jansen, Coen Janssen, Simone Simons, Yves Huts en Ariën van Weesenbeek er last minute voor ze de studio indoken een extra kracht bij met Isaac Delahaye. Het was net alsof de puzzelstukjes plots allemaal in de goede plaats vielen. In ieder geval groeide ‘Design Your Universe’ uit tot het album dat voor Epica de échte grote internationale doorbraak betekende. Nu krijgen we een nieuwe versie van dit album aangeboden. Nuclear Blast vond het opportuun om tien jaar na de originele release het album lichtjes op te poetsen – niet te veel, want Marc Jansen vond het originele album al briljant klinken – en er vijf extra tracks aan toe te voegen. Het zijn akoestisch gebrachte versies geworden van nummers die je ook elektrisch op het album hoort langs komen. Tja, wat kunnen we daar nog aan toevoegen. Alles is reeds gezegd over dit meesterwerkje waar het symfonische element volledig tot zijn recht komt, naast de stevige metalpartijen. De vocalen van Simone klinken, zoals steeds, zuiver en perfect, terwijl Marc voor passend vocaal tegengewicht zorgt daarbij geholpen door Ariën. De krachtige drumpatronen van Ariën, de stuwende basslijnen van Yves, de stevige riffs en de mooie gitaarlijnen van Marc en Isaac, de perfect in balans gebrachte toetsentapijten van Coen, de mooie uitgewerkte composities, … : het klinkt allemaal als een klok. En als je dan de akoestische versie er naast legt, ontdek je dat elk van die nummers echt wel prachtige composities zijn die ook breekbaar en gestript van kracht en bombast niets van hun klasse verliezen. En zo verkrijg je een passend tiende verjaardagscadeau voor een album dat aanzien wordt als een mijlpaal in de carrière van Epica. Wie het originele in huis heeft kan de verschillen in klank gaan opzoeken tussen dit en het originele album, terwijl je er dan ook nog vijf prachtige akoestische nummers bijkrijgt. Wie het originele album niet in huis heeft, kan nu zijn schade inhalen en zodoende zijn of haar collectie Epica-albums vervolledigen.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Samadhi – Prelude 2. Resign To Surrender ~ A New Age Dawns – Prt Iv 3. Unleashed 4. Martyr Of The Free Word 5. Our Destiny 6. Kingdom Of Heaven ~ A New Age Dawns – Prt V 7. The Price Of Freedom – Interlude 8. Burn To A Cinder 9. Tides Of Time 10. Deconstruct 11. Semblance Of Liberty 12. White Waters 13. Design Your Universe ~ A New Age Dawns – Prt Vi 14. Incentive 15. Burn To A Cinder 16. Our Destiny 17. Unleashed 18. Martyr Of The Free Word 19. Design Your Universe