1349: The Infernal Pathway

Het Noorse 1349 werd reeds in 1997 opgestart en is eigenlijk een beetje een verderzetting van Alvheim dat reeds sinds 1994 actief was. Vocalist Ravn, bassist Seidemann en gitarist Tjalve vormden de basis. In 1999 kwam ook gitarist Archaon erbij en nog wat later, 2000, werd het laatste stukje van de puzzel gevonden toen drummer Frost (Satyricon) erbij kwam. De heren kiezen voor een heel donkere en stevige black metal sound die reeds zeven full-albums opleverde, maar ook wat singles en een aantal ep’s. In 2006 verliet Tjalve de band en alhoewel hij soms vervangen wordt tijdens live concerten gaat 1349 eigenlijk sinds dan verder als viertal. Dit is ook het geval op deze ‘The Infernal Pathway’ dat meteen krachtig, gedreven en heel stevig met de deur in huis valt met opener ‘Abyssos Antithesis’. Voeg dar een donkere en dreigend sound aan toe, rauwe snauwende vocalen en je verkrijgt 1349. ‘Trough Eyes Of Stone’ gaat op dit elan verder en voegt daar nog een steviger en strakker tempo aan toe. Je krijgt niet de tijd om naar adem te happen. Misschien dat je die wel krijgt tijdens ‘Tunnel Of Set VIII’, maar eigenlijk is dit intermezzo een duivels stukje dat je onderdompelt in de diepste dreiging van duisternis. Daarna gaat het kwartet er weer hard en gedreven tegenaan met ‘Enter Cold Void Dreaming’. Het tempo ligt hoog, de kracht spat als het ware uit de speakers, en een koude duisternis bedekt het geheel. Met ‘Towers Upon Towers’ lijkt de band wat gas terug te nemen, maar dat is enkel voor de openingsfase want daarna gaat het weer verschroeiend hard vooruit en wordt je weer bedolven met een deken van dreiging, kracht en duisternis. Een nieuw intermezzo, ‘Tunnel Of Set IX’, haalt de vaart en de razernij uit het album, maar duwt je wel heel diep in een duistere en dreigende omgeving, om dan weer verschroeiend hard, krachtig en snedig uit te pakken met ‘Deeper Still’. ‘Striding The Chasm’ gaat genadeloos verder en beukt je echt wel murw. ‘Dødskamp’ was er eerder dit jaar als single en krijgt hier een iets andere versie mee. Een nieuw intermezzo krijg je met ‘Tunnel Of Set X’ om dan in volle glorie te eindigen met ‘Stand Tall In Fire’. Dit nummer kent een rustiger tempo maar aan dreiging en duisternis wordt niets ingeboet. Extra tempo krijgt het nummer pas over halfweg meen maar dan worden ook alle remmen gelost door het viertal. ‘The Infernal Pathway’ is eigenlijk verplichte aanschaf voor elke zichzelf respecterende black metal fanaat. Het enig minpuntje, vinden wij althans, zijn de drie intermezzo’s die van ons echt niet hoeven: de drive en de vaart wordt, naar onze smaak, iets te veel gebroken. Voor de rest, niets dan lof voor dit nieuwe werkstuk van 1349.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist SOM 532

Tracklist: 1. Abyssos Antithesis 2. Through Eyes Of Stone 3. Tunnel Of Set VIII 4. Enter Cold Void Dreaming 5. Towers Upon Towers 6. Tunnel Of Set IX 7. Deeper Still 8. Striding The Chasm 9. Dødskamp 10. Tunnel Of Set X 11. Stand Tall In Fire