Vassago: Knights From Hell

We gaan terug in de tijd om deze ‘Knights From Hell’ van Vassago te duiden. In 1987 werd in Zweden een band opgestart onder de naam Sadist die zich een beetje wilde distantiëren van de black metal die toen uit Zweden afkomstig was, zijnde melodieus, technisch en dynamisch. De band raakte echter niet echt van de grond en de twee voornaamste leden van sadist – Niclas “Pepa” Andersson en Micke “Sin” Backelin – gingen tenslotte verder met andere bands en projecten. Tot het tweetal elkaar opnieuw tegen het lijf liep in de band Lord Belial. Met wat nieuwe inspiratie werd Vassago opgestart omdat ze ook nog steeds minder melodieuze extreme metal wilden afleveren. Er werd een demo en een split uitgebracht, maar een vaste line-up kwam er niet zodat het steeds koffiedik kijken was of Vassago al dan niet actief was. Uiteindelijk werd in 1999 deze ‘Knights From Hell’ ingeblikt met naast gitarist “Pepa” en vocalist “Sin” verder nog Bloodlord (bass), Sadistic Sodomizer (drums), Suckdag (gitaar) en KK Kranium (keyboards). Het album laat je kennis maken met een band die immens gedreven en energieke black metal in een sneltreinvaart over je heen kapt. De nummers zijn kort en worden nu en dan (vier maal) onderbroken door nog kortere instrumentale tussenstukjes (‘Raped By The Machine’, ‘Para Bellum’, ‘Turning The Millenium’ en ‘The Spell Of The Eastern Oracle’) die, naar mijn smaak althans, niets ter zake doen. De elf overige nummers worden aan een duizelingwekkend tempo over je heen gekapt en kennen dus de nodige blastbeats en een pak furieuze riffs. Als dan ook nog schreeuwerige, krijsende, donkere vocalen over het geheel worden gegoten, begrijp je best dat deze ‘Knights From Hell’ niet voor doetjes is. Het album maakte geen grootse indruk in 1999 en zal dat ook nu niet doen, maar voor devote black metal adepten is dit snedige album – na hoop en al drieëndertig minuten is het allemaal voorbij – wel best aardig en goed te noemen. Enkel daarom verdient deze vinyl re-release je aandacht. Waren die vier, naar mijn smaak, onnodige instrumentale nummertjes er niet geweest, dan was dit een constante zwartgeblakerde furieuze dreiging geweest die van ons nog wat extra puntjes had gekregen. En … we mogen ook uitkijken naar het heruitbrengen van de demo, de nummers op de split en misschien wat niet eerder uitgebracht materiaal van Vassago.

Luc Ghyselen (72)

Nuclear War Now! Productions

Tracklist: 1. Sign Of Vassago 2. Total War Brings Total Death 3. Anal Fistfuck 4. Raped By The Machine 5. Cleansing 6. Thou Shalt Kill!!! 7. Para Bellum 8. Godforsaken 9. Agent 666 10. Turning The Millennium 11. Destroyer 12. Abysmic Downfall To The Kingdom Where I Will Rule Eternally 13. The Origin Of Evil 14. Satanic Slayer 15. The Spell Of The Eastern Oracle