Kal-el: Witches Of Mars

De geeks onder ons kennen Kal-El natuurlijk als Superman, maar is het ook een superband? Het Noorse kwintet brengt sinds 2013 elke twee jaar een nieuw album op de markt, uiteraard steevast over de mysteriën van het heelal. Ook ‘Witches Of Mars’ is een ultieme powercombo van doom en stoner, met cover artwork dat PTSD over foute eigthies B-films oproept, maar natuurlijk ook helemaal aansluit bij de comics van die tijd. De eerste helft van het album is erg swingend en levendig, met ‘Anubious’, ‘Witches Of Mars’ en ‘GG77’. Lekkere stonerriffjes op een up tempo ritme. De tweede helft representeert dan weer de doomy kant van Kal-El: ‘Incubator’ en ‘Moon Unit’ zijn trage, slepende tracks maar ook hier sluit de stem van Stale Rodvelt aka Captain Ulven perfect bij aan, lekker retro. Een leuke extra is de JJ Cale-cover van ‘Cocaine’. Zo ontzettend veel heavier dan het alomgekende origineel dat je moeite moet doen om het zelfs te herkennen. Het is zo’n meerwaarde als bands hun eigen ding doen met andermans muziek, eerder dan het gewoon wat te kopiëren. De Kal-El stempel staat er op: heel kwaliteitsvolle retro-doom met kenmerkende zang en leuke synths. ‘Witches Of Mars’ is een ideaal album voor een opgewekte herfstzondag. Ook lijkt het een band die live voor een stevig feestje kan zorgen! Op 31 oktober speelt Kal-El een gratis Halloween-show met Wizzerd in Den Drummer in Gent, voor wie de proef op de som wil nemen.

Sam Bruynooghe (85)

Argonauta Records

Tracklist: 1.Anubious 2. Witches Of Mars 3. GG77 4. Incubator 5. Moon Unit 6. Cocaine