Urn: Iron Will Of Power

Het Finse black metal / thrash metal gezelschap Urn werd in 1994 opgestart. In 2001 werd een eerste full-album gereleaset (‘666 Megatons’). Vijf jaar later was een tweede album, ‘Dawn of Devastation’, een feit. Opvolger ‘Soul Destroyers’ was er in 2008 om dan een lange periode van relatieve stilte in te bouwen. Ondertussen was er een komen en gaan van artiesten in de line-up, maar sinds 2017, met een nieuw album (‘The Burning’) onder de arm lijkt het Urn terug voor de wind te gaan. Bassist / vocalist Sulphur, het enige originele bandlid bij Urn, laat zich tegenwoordig omringen met drummer Gravementor en de gitaristen Axeleratörr en Pestilent Slaughter. Dit viertal levert nu met ‘Iron Will Of Power’ een nieuw album af. Na een korte rustgevende intro winden de heren er alvast geen doekjes om en ‘Downfall Of Idols’ schopt al meteen wild om zich heen. Een stevig tempo, een pak brutale kracht en agressief klinkende, zwart geblakerde, vocalen zijn ons deel. Ingrediënten die ook van toepassing zijn tijdens ‘Malignant Strange Vision’ dat meteen stevig met de deur in huis valt. Hier is geen speld tussen te krijgen: loodzwaar, dreigend en vol kracht aan een nog iets hoger tempo dan het openingsnummer. Het lijkt erop dat de heren hun sound gevonden hebben, want ook ‘Funeral Oath’ past in dat stramien. Opvallend zijn ook de flitsende gitaarsolo’s die in elk nummer opduiken zonder dat men de roots van black metal en / of thrash metal verloochent. Ook ‘Prayers’ mag je in hetzelfde hokje plaatsen: krachtig, agressief, donker en dreigend stoomt het viertal verder. Met het korte instrumentale ‘Gates To Hyboria’ bouwt men een welgekomen rustpunt in, zodat we even op adem kunnen komen. Daarna wordt de draad van agressie, kracht, brutaliteit en duisternis weer opgepikt en schoppen de heren weer wild en furieus om zich heen met ‘Demonlord’. ‘Spears Of Light’ is een stukje toegankelijker en met zelfs een meezingmoment daar het refrein catchy in de oren klinkt. ‘Hunted’ lijkt ons een vervolg op ‘Spears Of Light’ met opnieuw een gemakkelijk mee te brullen refreintje. Afsluiten doen de heren met ‘Will To Triumph’ een mooi opgebouwde track die eerder kalm opent om langzaamaan aan kracht te winnen, maar een beetje zonder de brutaliteit die ons tijdens de eerste tracks van het album gemakkelijk over de streep trok. We moeten dan ook toegeven dat we tot halfweg dit vijfde full-album echt wel geboeid werden, maar dat we daarna een beetje op onze honger bleven zitten, wegens het feit dat de nummers na het rustgevende instrumentale ‘Gates To Hyboria’ ons iets te toegankelijk in de oren klinken: net alsof Urn op zoek naar een hit om een groter doelpubliek te bereiken. Nee, geef ons maar de brutaliteit, de agressie en de kracht van het eerste deel van het album.

Luc Ghyselen (75)

Underground Activists / Season Of Mist SUA 107

Tracklist: 1. Downfall Of Idols 2. Malignant Strange Vision 3. Funeral Oath 4. Prayers 5. Gates To Hyboria 6. Demonlord 7. Spears Of Light 8. Hunted 9. Will To Triumph