The Grand Mal: The Grand Mal

The Grand Mal, een Brits viertal uit de buurt van Oxford, presenteert ons zijn tien tracks tellend titelloos debuutalbum. The Grand mal is een samensmelting van leden van Desert Storm (de tweelingbroertjes Ryan en Elliot Cole, respectievelijk op gitaar en drums) en leden van Mother Corona (vocalist Dave-O en bassist Rob Glenn). Sinds 2015 bouwt dit kwartet aan een muzikale carrière als The Grand Mal die je meevoert op een stevige en intense trip door heen stoner metal landschap. Dan weet je het natuurlijk reeds: zware riffs steunend op een stevig fundament van bass en drums. Daarnaast zijn er de diepe vocalen die perfect aansluiten bij het geheel. Geïnspireerd door bands als Kyuss, Soundgarden en Black Sabbath zorgt The Grand Mal voor stevige en krachtige nummers met een knap ritme en tempo, al komen er ook slepende passages langs die wat richting doom wijzen. De heren laten zich op geen foutjes betrappen en zorgen er zo voor dat de tien afgeleverde nummers in “no time” voorbij komen. Uitschieters kunnen we je niet aanbevelen (of het moet het gebalde en van mooie tempowisselingen voorziene ‘Glitch’ zijn), maar dieptepunten zijn hier al helemaal niet te bespeuren. Liefhebbers van het (sub)genre hebben er zo een nieuwe naam bij om hun collectie aan te vullen: The Grand Mal mag daar heel zeker een plaatsje in opeisen. Een heel interessante kennismaking met dit viertal.

Luc Ghyselen (78)

APF Records

Tracklist: 1. Explode 2. No Man’s Land 3. Burning Truth 4. Synapse Transmission 5. Liquid Death 6. Glitch 7. Pig In The Python 8. Eschaton 9. Black Spiral 10. Significant