Gallia: Everflame (ep)

Female fronted symphonic metal bands uit België: hoeveel kan je er zo uit het hoofd gaan opsommen? Het antwoord maakt eigenlijk niets uit, maar indien je daar Gallia niet hebt bij geteld, ben je er toch eentje vergeten! Gallia werd een paar jaar terug opgestart door componist / gitarist Yannick die al vlug een “partner in crime” vond met bassist Laurens. Gitarist Davy, drummer Dieter en vocaliste Elyn vervolledigen de band. Het vijftal levert met ‘Everflame’ zijn debuut af. Zes tracks krijg je er te horen. ‘Rain Starlight’ mag openen en doet dit meteen erg gevat met alle noodzakelijke ingrediënten die het (sub)genre hoort te bevatten. Dit is best wel goed en vooral de vocalen van Elyn charmeren ons, zonder dat we het muzikale aspect willen minimaliseren. De orkestratie is groots en wordt mooi in een metal setting gebruikt. Ja, Gallia opent mooi. ‘Devil’s Cry’ doet daar nog een schepje bovenop. Ik hoor een hele dosis Nightwish doorsijpelen, en daar is absoluut niets mis mee. Deze gedreven en energieke track is immers geen flauw afkooksel geworden van deze Finse toppers. ‘Rise Of The Fallen’ opent tergend aarzelend, maar neemt dan vlug de draad weer op dankzij een mooi gitaarwerk en een stevig tempo met opnieuw een glansrol voor de vocalen van Elyn, naast de mooie orkestratie die het geheel op nagenoeg perfecte wijze uitbouwt. ‘Papercuts’ schiet krachtdadig uit de startblokken zonder een mooie orkestrale vormgeving te vergeten. Maar ook de traditionele metal instrumenten (bass, drums, gitaar) doen hier niets voor onder. Wisselingen in tempo en ritme zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt. ‘Fight Of Fools’ kan zo gebruikt worden in een filmsoundtrack: dit klinkt groots en episch. Het machtige ‘Frozen Sun’ sluit al even episch en gedreven af. Opnieuw schiet de naam Nightwish door mijn hoofd, al klinkt Elyn helemaal niet als Tarja, Anette of Floor. De diepe mannelijke vocalen (Laurens) zorgen voor een passend antwoord op de krachtige mooie vrouwelijke stem. Zo zorgt Gallia voor een heel knap visitekaartje en indien je nog niet genoeg gehoord hebt krijg je de zes nummers ook nog eens te horen in een orkestrale versie. Heel spijtig dat een festival als Metal Female Voices Fest niet meer op de kalender staat.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. Rain Starlight 2. Devil’s Cry 3. Rise Of The Fallen 4. Papercuts 5. Fight Of Fools 6. Frozen Sun