The Nick Moss Band Feat. Dennis Gruenling: Lucky Guy

Wie als bluesfanaat de namen van Nick Moss en / of Dennis Gruenling niet kent leefde de afgelopen vijftien à twintig jaar op een andere planeet. Nick Moss (gitaar, vocals) leerde de knepen van bluesvak bij o.a. Buddy Scott, Jimmy Dawkins en Jimmy Rogers om het maar bij die te houden alvorens in 1998 al een eerste album onder eigen naam uit te brengen, al startte zijn carrière onder eigen naam pas echt in 2001 met het album ‘Got A New Plan’. Intussen zorgde hij reeds voor tal van albums onder de naam Nick Moss and The Flip Tops op zijn eigen label. Dennis Gruenling (harmonica, vocals) leerde de blues kennen dankzij het album ‘Harp Attack’ met James Cotton, Junior Wells, Carey Bell en Billy Branch en wist vanaf toen dat dit het muziekgenre en instrument was dat zijn leven zou bepalen. Hij zorgde eerder ook al voor heel wat albums onder eigen naam. Sinds 2016 werken beide grootmeesters samen en dat leverde vorig jaar reeds het schitterende ‘The High Cost Of Low Living’ op waar wij van MUSIKA danig van onder de indruk waren. Op het vervolg, deze ‘Lucky Guy’ gaat men gewoon verder waar men gebleven was. Je krijgt dit keer veertien nummers te horen die je in gemakshalve in het vakje “Chicago-blues” mag onderbrengen. Al ontdek je wel invloeden uit New Orleans rhythm & blues, funk, Lousiaina swamp pop, west coast swing en zelf pure rock ‘n’ roll. Nummer na nummer weet de band te overtuigen dankzij de mooie basis die de knappe ritmesectie – Rodrigo Mantovani (bass) en Patrick Seals (drums) – hier legt. Voeg daar dan eerst prachtige piano ornamenten (Taylor Streiff) aan toe die nu en dan ook een deeltje van de spotlight opeisen. En dan is er nog voldoende ruimte voor de twee hoofdrolspelers om te schitteren. Nick Moss zorgt voor schitterend gitaarwerk en Dennis Gruenling is een absolute topper op gebied van harmonica. En als Kid Anderson, die ook als producer vermeld staat, nog wat gitaarlicks uitwisselt met Nick is het hek helemaal van de dam. Nog een andere gitarist, “Monster” Mike Welch neemt dan nog een sublieme gitaarsolo voor zijn rekening tijdens ‘The Comet’. Nummer na nummer, en je krijgt er veertien te horen, weet The Nick Moss Band Feat. Dennis Gruenling hier te begeesteren zodat wij hier absoluut onmogelijk een bepaalde song naar voor zullen schuiven als de beste. Nee, dit zijn stuk voor stuk “winners” en met ‘Lucky Guy’ levert dit combo opnieuw een schitterend bluesalbum af!

Luc Ghyselen (92)

Alligator Records ALCD 4993

Tracklist: 1. 312 Blood 2. Ugly Woman 3. Lucky Guy 4. Sanctified, Holy And Hateful 5. Movin’ On My Way 6. Tell Me There’s Nothing Wrong 7. Full Moon Ache 8. Me And My Friends 9. Hot Zucchini 10. Simple Minded 11. Wait And See 12. As Good As It Gets 13. Cutting The Monkey’s Tail 14. The Comet