Mind Key: MKIII – Aliens In Wonderland

Mind Key is een Italiaanse progressieve metal band die reeds sinds 1999 aan de weg timmert. De band bracht een gesmaakt debuut uit, ‘Journey Of A Rough Diamond’, in 2004. Gevolgd door ‘Pulse For A Graveheart’ (2009). Toen werd het plots stil rond Mind Key, dit mede door een langdurige ziekte van mede oprichter en keyboard speler Dario De Cicco. Nu, tien jaar na datum, brengt de band eindelijk een opvolger op de markt. ‘MKIII – Aliens In Wonderland’ laat een band horen die typische episch klinkende progressieve metal brengt, en daarbij een verhaal verteld. De fans mogen op twee oren slapen, hun favoriete progressieve metal band weet nog steeds de gevoelige snaar te raken. Want inderdaad zijn dit zeer emotioneel gebrachte songs, boordevol hoogstaande intensiviteit die je gegarandeerd koude rillingen zal bezorgen. ‘Alien In Wonderland’ en ‘Hank (The Blazing Eyes)’ zijn alvast binnenkoppers van formaat die ons dus alvast een zucht van opluchting doen slaken. Want laat ons eerlijk zijn, als je tien jaar stil hebt gezeten bestaat de kans dat er roest begint op te treden. Gelukkig is daar niets van aan bij Mind Key. De energie waardoor velen vielen voor dat sprankelende debuut, is anno 2019 nog steeds overeind gebleven. De inbreng van nieuw bloed binnen de band in de vorm van bassist Lucio Grilli (ex-Soul Secret) en drummer Mirko De Maio (The Flower Kings, Hangarvain) is daarbij zelfs een opvallende meerwaarde binnen het geheel. Die lijn wordt verder door getrokken bij de daarop volgende songs als ‘Angry Men’, ‘Hands Off Cain’ tot ‘Psycho World’. En dat is eigenlijk de rode draad doorheen de volledige schijf geworden. En toch, ondanks de instrumentale perfectie, die ons dus voortdurend met verstomming slaat, is het dat bijzonder hoog stembereik van Aurelio Fierro dat ons nog het meest over de streep trekt. De man heeft ook aan “Voice Of Italy” meegedaan, en blijkt dan een bijzonder talentvolle zanger te zijn die een soort unieke magie uit zijn strot gooit waardoor je eens onder hypnose gebracht, een traan wegpinkt. Naast de voortdurende krop in de keel, ligt het meezing gehalte bij Mind Key eveneens enorm hoog. De toegankelijkheid gecombineerd met instrumentale perfectie, en een vocale inbreng die je telkens opnieuw naar adem doet happen, zorgt ervoor dat de comeback van Mind Key er direct een is door de grote poort. Kortom, moesten er ondertussen al andere gegadigden zijn voor de progressieve metal troon in Italië dan bonkt Mind Key stevig op de deur, om zijn terechte plaats aan de top terug in te nemen met deze knappe schijf. Geen speld valt er tussen te krijgen, dit is dan ook de soort progressieve metal waardoor ook ondertekende – na het ontvangen van de ene na de andere adrenalinestoot – volledig uit zijn dak gaat. Een aanrader van formaat voor elk beetje liefhebber van deze muziekstijl.

Erik van Damme (75)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Alien In Wonderland 2. Hank (The Blazing Eyes) 3. Hate At First Sight 4. Angry Men 5. Hands Off Cain 6. Be-Polar 7. Oblivion 8. Psycho World 9. Vertigo (Where The Cold Wind Blows) 10. Pure He/Art 11. Non-Existence