Runespell: Voice Of Opprobrium

‘Voice Of Opprobrium’ is het derde full-album van Runespell, een Australisch black metal project van ene “Nightwolf” die voor elk instrument en voor de vocalen instaat. ‘Firmament In Blood’ opent rustige en sfeervol en neemt je als het ware mee naar ofwel ver vervlogen tijden ofwel naar een fantasy wereld waarin donkere tijden heersen. Je wordt in ieder geval opgezadeld met een beklijvend en bij wijlen zelfs een ongemakkelijk gevoel. Het titelnummer sluit daar naadloos op aan. Het groeit rustig in tempo en het wint gaandeweg aan kracht maar van echt stevig en furieuze black metal furie is er alvast geen sprake, ook al omdat hier atmosferische, sfeervolle fragmenten in langs komen. We moeten ook opmerken dat de drums nogal diep in de mix verborgen zitten. Het instrumentale ‘Wraithwoods’ is opnieuw een heel sfeervol atmosferisch stuk geworden die ervoor zorgt dat we toch wat op onze honger blijven zitten. We zijn dan ook zeer blij dat ‘All Thrones Perish II’ heel wat krachtiger en duidelijk meer zwartgeblakerd klinkt, zonder dat we er van achterover vallen: het blijft al bij al braaf en te weinig heftig of brutaal naar onze smaak. ‘Wings Of Fate’ is opnieuw een sfeervol atmosferisch instrumentaal werkstuk dat ons opnieuw maar heel matig kan bekoren. Het afsluitende ‘Ascendant’ maakt dan ook veel goed, al kan het natuurlijk de meubels niet meer volledig redden. Dit straalt zwartgeblakerde kracht uit, klinkt voldoende agressief, duister en krachtig om ons te overtuigen. Maar met slechts een knap nummer red je het tegenwoordig natuurlijk niet meer: een album hoort immers meerdere nummers te hebben die je weten te pakken en te boeien en dat is op deze ‘Voice Of Opprobrium’ niet het geval. Wij hopen dan ook dat Runespell een volgende keer (veel) beter voor de dag komt.

Luc Ghyselen (60)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Firmament In Blood 2. Voice Of Opprobrium 3. Wraithwoods 4. All Thrones Perish II 5. Wings Of Fate 6. Ascendant