Gjöll: Residual (ep)

Het komt zelden voor, maar soms ontdekken we bands van ver over de grenzen heen. Neem nu de Japanse band Gjöll, die zichzelf omschrijven als melodieuze death metal. Deze band brengt een gloednieuwe ep op de markt: ‘Residual’. Waar typische death metal ingrediënten worden overgoten met een Oosters sausje. ‘Residual’ is zo een typische song opgebouwd rond verschroeiende riffs, knetterende drum salvo’s en een vocale scream die door merg en been gaat. De inbreng van instrumenten als viool zorgt voor een voller en meer magisch geluid. Door daar bovendien eerder rituele aspecten aan toe te voegen klinkt deze band zeer uniek binnen het typische death metal gebeuren.. Dat laatste wordt nog maar eens in de verf gezet op ‘Ragnarokkr Lovers’. Een circa vier minuten lange mokerslag die recht door je hart boort. Ook hier weer is het die kruisbestuiving tussen bijzonder vocalen met geluiden die niet zo typisch zijn aan death metal dat ons nog het meest over de streep trekt. Op dit elan gaat Gjöll eigenlijk ook door op daarop volgende songs ‘Secret Shame’ en ‘Grudge Stains’. Besluit: Als het de bedoeling is om met deze ep een visitekaart af te leveren en zich te tonen aan een Europees publiek, dan is de band zeker in zijn opzet geslaagd. ‘Residual’ laat een band zien en horen die over zijn eigen grenzen heen kijkt, en dat typische death metal gerecht overgiet met Oosters klinkende ingrediënten en bovendien gebruikt maakt van o.a. viool klanken, waardoor ze dus duidelijk uniek en vernieuwend klinken binnen het genre. Gjöll is daardoor dus een te ontdekken symfonische death metal parel die je niet zomaar aan jou mag en kan laten voorbij gaan. In elk geval zijn dit vier knappe songs op deze ep gebracht op een unieke wijze en op een kwalitatief enorm hoog niveau waardoor de band voldoende bewijst niet te moeten onderdoen voor die grote namen binnen het genre. Integendeel zelfs.

Erik van Damme (80)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Residual 2. Ragnarøkkr Lovers 3. Secret Shame 4. Grudge Stains