Death SS: Rock ‘n’ Roll Armageddon

Het Italiaanse Death SS werd in 1977 opgestart en was een van de eerste bands die shock rock combineerde met doom en heavy metal. Een beetje Mercyful Fate en / of King Diamond avant la lettre, al zijn de vocalen van Steve bijlange na niet zo intrigerend als die van King Diamond. Later kwamen daar ook een pak invloeden bij uit industrial. De band kende in deze toch lange muzikale carrière ook reeds tal van wijzigingen in de line-up, zodat enkel vocalist Steve Sylvester er nu nog bij is als origineel bandlid, en een aantal momenten van inactiviteit. ‘Rock ‘n’ Roll Armageddon’, het negende full-album onder de naam Death SS, zag eigenlijk vorig jaar reeds het levenslicht dankzij Lucifer Rising Records, maar wordt nu opnieuw onder de aandacht gebracht door het grotere High Roller Records. Het album telt zo maar liefst dertien nummers die samen goed zijn voor zo’n vijfenvijftig minuten luisterplezier. De heren openen overtuigend met ‘Black Soul’ en zetten zo meteen de toon: shock rock die ons vooral doet denken aan Alice Cooper, maar dan net iets steviger of krachtiger omdat de heren toch eerder gebruik maken van doom en heavy metal om hun muzikale koers uit te tekenen. Ook invloeden uit industrial komen aan bod, al zijn die toch in de minderheid. Het geheel straalt een stevige kracht uit die erom smeekt om ook visueel gestalte te krijgen. Een goede songopbouw en vooral een flow gedurende het volledige album zijn dan ook noodzakelijk en dat is hier duidelijk voor handen. Bass en drums zorgen voor de heel solide onderbouw waarop keys en gitaar het geraamte verder uit tekenen. Strakke riffs worden gecombineerd met industrial die men uit de keyboards tovert. Dit alles zorgt voor de mooie omkadering zodat de vocalen van Steve kunnen schitteren. Die zorgen er dan voor dat er zich een mooi verhaal ontwikkelt, waarin ook ruimte gelaten wordt voor knappe gitaarsolo’s. Zo kan je het eindproduct ergens situeren tussen shock rock van Alice Cooper en heavy metal à la Mercyful Fate. Het geheel zorgt voor een aangename luisterervaring die boeit vanaf de eerste tonen van ‘Black Soul’ tot en met de afsluitende klanken van ‘Forever’. Absolute uitschieters vind je niet terug op ‘Rock ‘n’ Roll Armageddon’ – al mag je ons altijd wakker maken voor een nummer als ‘Promised Land’ –, maar miskleunen of dieptepunten zijn ook niet in de verste verte te bespeuren. Rest dus enkel de vraag of Death SS met dit album een pak nieuwe fans zal aantrekken en daar hebben we toch een beetje onze twijfels over, ook al omdat het songmateriaal niet het niveau haalt van de twee eerder aangehaalde bands. Toch is dit een album die niet zal misstaan in je platenkast als je fan bent van ofwel Alice Cooper ofwel Mercyful Fate / King Diamond of shock rock in het algemeen.

Luc Ghyselen (75)

High Roller Records

Tracklist: 1. Black Soul 2. Rock ‘n’ Roll Armageddon 3. Hellish Knights 4. Slaughterhouse 5. Creature Of The Night 6. Madness Of Love 7. Promised Land 8. Zombie Massacre (2018) 9. The Fourth Reich 10. Witches’ Dance (2018) 11. Your Life Is Now 12. The Glory Of The Hawk (2018) 13. Forever