Glasya: Heaven’s Demise

Liefhebbers van (female fronted) symphonic metal, opgelet want met Glasya duikt een nieuwe speler in dit segment op. De band werd reeds opgestart in 2016 naar de ideeën van Hugo Esteves die niet enkel symphonic metal wilde creëren maar daar een dramatisch en cinematografisch accent aan wilde toevoegen. Drummer Bruno Ramos (ex My Deception) was de eerste die in het verhaal mees stapte. Daarna volgde Davon Van Dave (keyboards, o.a. ex Shadowsphere). Met vocaliste Eduarda Soeiro (een getrainde zangeres die eerder deel uit maakte van de Nightwish tribute band Nightdream) vonden ze een geschikte stem. Met bassist Bruno Prates en gitarist Manuel Pinto (beiden ex Enchantya) wordt de line-up compleet. Een eerste tip van de sluier wordt opgelicht dankzij het nummer ‘Heaven’s Demise’, het titelnummer van dit album, dat eind 2018 wordt vrijgegeven. De respons van pers blijkt erg goed en lovend te zijn, zodat men stevig verder werkt aan een eerste full-album. Dat draait nu zijn rondjes in onze cd-speler en … het mag gezegd worden: Glasya heeft mooi werk afgeleverd. Naast het zestal die de band uitmaakt werden ook wat extra gasten opgetrommeld voor dit werkstuk. Zo komen drie stemmen – Paulo Gonçalves, Flávio Lino en Nélson Raposo zijn de gegadigden – voor wat variatie zorgen en daarnaast mag ook violiste Inna Calori voor wat extra accenten zorgen. Voor de rest krijgen we hier knap opgebouwde en gearrangeerde nummers te horen die alles bevatten wat symphonic metal zou geliefd maakt. Voeg daar de mooie vocalen van Eduarda aan toe en en je verkrijgt een sterk genre gebonden album. Als invloeden mogen we bands aanhalen als Nightwish, Delain, Xandria en vooral Sirenia. De muzikanten weten allen van wanten. Er wordt voor een mooie basis van drums en bass gezorgd, mooie riffs die aangevuld worden met een dik tapijt aan keyboard klanken en schitterende inventieve gitaarsolo’s vervolledigen het muzikale aspect. Maar het is de hemelse stem van Eduarda die ten huize je dienaar met de meeste aandacht gaat lopen. Liefhebbers van eerder opgesomde bands, maar zeker van het (sub)genre in het algemeen, moeten deze Glasya beslist eens nachecken: hoogst waarschijnlijk zal deze ‘Heaven’s Demise’ in hun collectie belanden.

Luc Ghyselen (85)

Pride & Joy Music PJM 12029

Tracklist: 1. Heaven’s Demise 2. Ignis Sanctus 3. Coronation Of A Beggar 4. Glasya 5. Eternal Winter 6. Birth Of An Angel 7. The Last Dying Sun 8. Neverland 9. No Exit From Myself 10. A Thought Of You