Arch / Matheos: Winter Ethereal

Voor liefhebbers van progressieve metal is er dit jaar geen ander album waar je omheen kan dan deze ‘Winter Ethereal’ van Arch / Matheos. Het is namelijk een project van origineel Fates Warning zanger John Arch en Jim Matheos die doorheen de jaren nog steeds deel uitmaakt van Fates Warning. Dit is trouwens het tweede album van het duo, want reeds in 2011 verscheen ‘Sympathetic Resonance’. De opvolger daarvan kunnen we ieder warm aanraden. De stem van John Arch is een lust voor het oor en kent maar weinig gelijken en is de grote smaakmaker voor ons persoonlijk. Maar zonder sterke composities was dit niet mogelijk, en dit is er hier te vinden in overvloed. De riffs zijn uitermate sterk en de melodieën kleuren de nummers aangenaam in. De muzikanten op dit album staan erg sterk in hun schoenen. Het verbaast ons dan ook dat niet ieder nummer dezelfde muzikanten laat horen. Je zal op ‘Winter Ethereal’ onder andere Steve Di Gorgio (Death, Testament), Sean Malone (Cynic), Thomas Lang (Oostenrijkse drumgod, werkte onder meer samen met Paul Gilbert, John Wetton, Robbie Wiliams, Glen Hughes,…) alsook vele bekenden uit voorgaande Fates Warning line-ups. Tegenwoordig is progressieve metal een genre op zich en niet meer de muzikale masturbatie waar het vroeger voor stond. Dit album klinkt dan ook naturel en laat het gevoel primeren. Spijtig genoeg zijn er absoluut geen plannen om dit live te vertegenwoordigen. Laten we dan maar dit kleinood nog vele rondjes thuis draaien. Je zal trouwens iedere keer wat meer ontdekken, en meerder luisterbeurten zijn dan ook aangeraden om dit album volledig tot je te laten doordringen. Met een tijdsduur van zevenenzestig minuten is dit album wel wat aan de lange kant, maar de aanhouder wint zeker in dit geval.

Levi De Luycker (91)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Vermilion Moons 2. Wanderlust 3. Solitary Man 4. Wrath Of The Universe 5. Tethered 6. Straight And Narrow 7. Pitch Black Prism 8. Never In Your Hands 9. Kindred Spirits