Bonfire: Live On Holy Ground – Wacken 2018

Het Duitse Bonfire is een hard rock / heavy metal band die tussen 1972 en 1986 door het leven ging als Cacumen. Pas daarna werd de naam Bonfire aangenomen. Na al die jaren is Hans Ziller nog steeds de drijvende kracht achter die gezelschap dat al talrijke wisselingen in de line-up mee maakte. Echt groots is Bonfire buiten het thuisland nooit geworden: de band bleef in ieder geval steeds in de schaduw van grootheden als o.a. Scorpions, Accept, Axel Rudi Pell, en noem maar op. Toch heeft ook Bonfire zijn bestaansrecht. Dat blijkt overduidelijk als je uitgenodigd wordt op het grootse Europese open lucht metal festival, Wacken Open Air. Zo was Bonfire er vorig jaar en zorgde daar voor een knappe set die live werd opgenomen. ‘Live On Holy Ground – Wacken 2018’ is een registratie van dit concert die je nu op vinyl, cd of dvd aan je collectie kan toevoegen. Tien nummers, de overbodige introductie inbegrepen, zorgt het gezelschap voor een mooie mix van hard rock en heavy metal. Een stevige ritmesectie, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s, veel keyboards en een goede stem, met een lichtjes Duits accent, zijn de ingrediënten die de sound van Bonfire uitmaken terwijl het publiek luidruchtig zijn genoegen kenbaar maakt. Vier studio tracks vervolledigen dit album. ‘Praying 4 A Miracle’ is een knap opgebouwde hard rock song die melodieus en aanstekelijk klinkt. Jethro Tull’s ‘Locomotive Breath’ krijgt een leuke bewerking mee, maar kan bijlange niet tippen aan het origineel. ‘American Nights’ en ‘Sweet Obsession’ neigen dan weer meer richting AOR / melodic rock: niet slecht, maar we kennen een pak bands en nummers die beter tot hun recht komen. Zo is deze ‘Live On Holy Ground – Wacken 2018’ van Bonfire vooral een mooie herinnering voor diegene die er bij waren en een aanvulling voor fans van de band zelf. Echt veel nieuwe zieltjes zullen ze hiermee, naar onze bescheiden mening, niet bijwinnen.

Luc Ghyselen (75)

Pride & Joy Music PJM 11948

Tracklist: 1. In The Beginning 2. Ready 4 Reaction 3. Never Mind 4. Don´t Touch The Light 5. American Nights 6.Give It A Try 7.Sword And Stone 8.SDI 9.Sweet Obsession 10.Champion 11. Praying 4 A Miracle 12. Locomotive Breath 13. American Nights 14. Sweet Obsession