Ost+Front, De Verlichte Geest.

Ost+Front, supports: Schlagwetter, Spankraght – 17/05/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Het Duitse industrial gothic metal gezelschap Ost+Front is op tour door Europa en komen daarbij ook naar De Verlichte Geest in Roeselare. Met het nieuwe ‘Adrenalin’ album onder de arm mogen ze proberen het kot op stelten te zetten maar eerst …

mag het Antwerpse Spankraght als local support act de avond in gang trappen. Tot onze grote verbazing staat er alleen een bass en gitaar speler op het podium. Drums, keyboards en de meeste vocalen staan op tape en dit maakt ons wel wat nieuwsgierig. Strakke “heavy riffs” in combinatie met stampende beats nodigen zowel uit tot dansen als tot headbangen. Het samenvoegen van diverse muzikale stijlen als industrial, metal, electro, drum ‘n’ bass én trance is nogal ongewoon en daar is het weinige publiek dat komen opdagen is blijkbaar nog niet klaar voor. Het showelement is totaal niet aanwezig want met alleen wat “smoelen” trekken op het podium weet je het publiek niet echt te boeien. Jammer want nochtans zou dit wel eens kunnen aanslaan als “After Party Gig”, wanneer iedereen zowat alle schroom heeft laten vallen …

Tweede band van de avond is het Duitse Schlagwetter dat net als Ost+Front, Rammstein etc. tot de Neue Deutsche Härte behoort. – Schlagwetter is een Duitse uitdrukking voor het zeer explosieve lucht / methaan mengsel dat bij de minste vonk tot ontploffing komt en voor duizenden dodelijke slachtoffers in de mijnbouw gezorgd heeft). En daar staat deze band voor, een zeer explosief gezelschap dat op het podium voor vonken en vuurwerk zorgt. Een band die de mosterd duidelijk bij Rammstein gehaald heeft op muzikaal vlak maar zonder de choquerende gimmicks erbij. Niks nieuws onder de zon of het zou de bevallige Valeria Ereth moeten zijn die op een prachtige acht snarige lead gitaar speelt!!! Verder bestaat de band uit Kevin Spiegel (vocals), Roman Kreutzer (gitaar), Patrick Heller (bass) en Tommy Fraentzki (drums). Ook hier is geen keyboard speler van de partij. In 2016 ziet het debuut album ‘Glück Auf’ het levenslicht, gevolgd door ‘Heimkehr’ in 2017. Uit dit album krijgen we een zestal nummers en met de titelsong ‘Heimkehr’ schiet de set furieus op gang! ‘Maschinen’ en ‘Bückstûck’ gaan op het zelfde elan verder: de typische sound waarop je nauwelijks stil kan blijven staan zorgt uiteindelijk wel wat voor beweging in het publiek. Maar de opkomst is te klein om de boel op stelten te zetten. Nochtans kun je de band weinig tot niks verwijten, de energie spat in het rond en ze spelen strak en vol overgave. ‘Paranoid’ is het enige nummer uit het ‘Glück Auf’ album, daarna volgen nog ‘Schlachthof’, ‘Herz Steht Still’ en ‘Tanzt’ … En dan verdwijnt de band eventjes van het podium: het overgrote deel van het publiek denkt wellicht dat de show erop zit (nochtans was de drummer blijven zitten!) en snelt als de weerlicht naar de toog en de uitgang, de ene voor drank, de andere waarschijnlijk om een sigaretje te roken … ondertussen weerklinkt de intro al van ‘Ich Brenne Auf’, een nieuw nummer van het album dat later dit jaar zou moeten verschijnen en dat ze live in primeur aan ons willen voorstellen. Tot ontzetting van de band die het voor een quasi halflege ruimte moeten spelen. Heel vreemd en het getuigt van weinig respect!

Maar ja, bijna iedereen komt voor het grote kanon dat Ost+Front heet. Een band met voor en tegenstanders, voor de enen geniaal en briljant voor de anderen een slechte Rammstein kopie, op het randje af van plagiaat! De waarheid zit er zowat tussenin, ze hebben een eigen repertoire bijeen geschreven dat op de Rammstein leest geschoeid is. Teksten die ook over sex, taboes en provocaties gaan. Maar één ding is klaar en duidelijk, ze weten een publiek murw te spelen. De mengelmoes van heavy metal / trash/ punk rock en techno die de heren hanteren is een stijl die Ost+Front op het lijf geschreven is. Ze verkopen je een uppercut van jewelste met hun “wall of sound”. De songs klinken zo aanstekelijk, zetten aan tot headbangen en dansen en worden met veel passie, energie en spelvreugde gebracht. Snoeihard, “Heavy as Hell”, agressief, melodieus en met een zeer hoog meezing gehalte, maar alles wordt steeds aan een beestig tempo gespeeld. Ook het show element wordt niet uit het oog verloren, zwaar geschminkt, ‘bebloede gescheurde kledij’ en allemaal gemuilkorfd! Alleen frontman Hermann Ostfront heeft zijn geweldige strot helemaal vrij om samen met zijn “no nonsense” attitude een briljante performance neer te zetten. Keihard slaan ze ons om de oren met een boeiende setlist opgebouwd rond de vier albums die de heren tot nu toe op ons loslieten. Het publiek smult van de fratsen van de “gemuilkorfde” keyboardspeler, net zoals bij de grootmeesters Rammstein is deze “psycho lady” het kneusje van de zalm en ook deze avond zal de show door haar gestolen worden, tot groot jolijt van het publiek. Ze komt als eerste het podium op met een bordje in de hand waarop “Ich bin hier unfreiwillig” staat te lezen, laat het publiek nippen aan een slangetje dat uit een gevulde urinezak (limonade?) bengelt op het nummer ‘Feuerwasser’, gaat een duet aan met Hermann Ostfront op het seksistische ‘Fiesta De Sexo’, ondergaat een lijfstraf met ontblote kont op het beukende ‘Liebeslied’, kiepert twee enorme met ballonnen gevulde plastic zakken over het publiek uit … heerlijk!! Hoogtepunten zijn er bij de vleet en ze zetten De Verlichte Geest meerdere malen in lichterlaaie. Er meteen stevig inhakkend met ‘Adrenalin’ uit het nieuwste album, het massaal mee gebrulde ‘Afrika’, het dreigend klinkende ‘Anders’, het nekspieren teisterende ‘Freundschaft’, het aan de fans opgedragen ’10 Jahre Ost+Front’, de meezinger bij uitstek ‘Sonne, Mond Und Sterne’ tot het pakkende ‘Mensch’. Een opvallende vaststelling is dat de band er duidelijk zin in heeft, ondanks het kleine podium spelen ze retestrak en laten ze de fans niet op adem komen, alles wordt aan een verschroeiend tempo geserveerd, iedereen bij de keel grijpend om pas los te laten als de laatste tonen van ‘Bitte Schlag Mich” uitsterven … waarop ze één voor één na een korte groet het podium verlaten, met als laatste natuurlijk de onvermijdelijke “psycho lady” met het bordje “Danke” in de hand! Mission completed! Het kot stond op stelten! Sterk optreden van een geweldige band!

*Setlist : Adrenalin / Fiesta De Sexo / Afrika / Feuerwasser / Liebeslied / Puppenjunge / Anders / Fleisch / 10 Jahre Ostfront / Denkelied / Freundschaft / Fick Dich / Sonne, Mond Und Sterne / Sternenkinder / Bruderherz / Gang Bang / Ich Liebe Es / Mensch / Hans Guck In Die Luft / Heavy Metal / Bitte Schlag Mich

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.