Reload Festival in het Duitse Sulingen: een compleet overzicht.

In Het Duitse Sulingen is er op 23, 24 en 25 augustus een nieuwe editie van Reload Festival, een festival waar MUSIKA al een paar jaartjes heen trekt. Ook dit jaar willen we opnieuw van de partij zijn. De affiche belooft ons een pak concerten van bands waar wij naar uit kijken, maar ook heel wat sets van bands die we nog niet écht kennen. En daar we open staan voor zowel gevestigde waarden als nieuwkomers, … We zetten alle bands even in een willekeurige volgorde – we kennen de exacte time-tabel niet bij het schrijven van dit artikel – op een rijtje en geven, MUSIKA-gewijs, wat toelichting.

Sabaton is een Zweeds power metal gezelschap dat, zeker in Vlaanderen, ontzettend populair is. De band werd in 1999 opgestart als Aeon, maar binnen het eerste levensjaar werd de naam gewijzigd tot Sabaton. En eigenlijk vanaf de titelloze demo uit 2000 startte het allemaal. Het eerste full-album uit 2005, ‘Primo Victoria’, bevestigde al het goede en zorgde ervoor dat de band meteen voeling kreeg met de absolute toppers in het (sub)genre. Binnenkort komt met ‘The Great War’ hun negende full-album op de markt.

Bullet For My Valentine werd in 1998 opgestart in Bridgend, Wales en zorgt voor een mix van metalcore, thrash metal en heavy metal. Na een pak ep’s (vijf om precies te zijn) was er pas in 2005 een eerste full-album. Intussen is ‘Gravity’, album nummer zes, uit 2018 het meest recentste. Maar het is vooral tijdens live concerten dat Bullet For My Valentine, door velen ook gekend als BFMV, ons telkens weet te overtuigen.

Airbourne is een Australische hard rock ‘n’ roll, hard rock, heavy metal viertal opgestart in 2003 door vocalist, gitarist Joel O’Keefe en zijn broer drummer Ryan. Het kwartet, met tegenwoordig ook nog Harri Harrison (gitaar) en Justin Street (bass) in de rangen, zorgt vooral tijdens live concerten dat er een heel pak energie vrij komt. Airbourne heeft vier full-albums op de markt waarvan ‘Breakin’ Outta Hell’ uit 2016 het meest recente is.

Hatebreed is een Amerikaans gezelschap dat in 1993 werd opgestart. De discografie van dit metalcore gezelschap telt vier ep’s en zeven full-albums. Vocalist Jamey Jasta is dé man waar het vooral rond draait bij Hatebreed, al kan hij natuurlijk ook niet zonder zijn muzikale kompanen. Vooral tijdens live concerten maken de heren indruk en keer op keer pakken ze volgestouwde concertzalen met gemak in.

Of Mice & Men werd opgestart in het Amerikaanse Orange County, Californië. Van de originele line-up schiet niets meer over en toch is de band vrij populair (vooral bij vele jongeren). Hun mix van metalcore, nu metal, post hardcore en alternative metal zal daar wel voor veel tussen zitten. De Discografie van Of Mice & Men telt momenteel vijf full-albums waarvan ‘Defy’ (2018) het meest recente is.

Clawfinger werd opgestart in 1989 in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm door Zak Tell (vocals) en Jocke Skog (keyboards). Na zeven full-albums viel het doek in 2013 over Clawfinger. Maar sinds 2017 is de band met een gewijzigde line-up terug actief en verkondigt op die manier opnieuw hun mix van rap metal, nu metal en industrial aan de wereld.

Lordi werd reeds in 1992 opgestart. Deze Finse band is ontsproten aan het brein van Mr. Lordi en zorgt voor een mix van hard rock en heavy metal. Maar het is vooral tijdens concerten dat de band extra opvalt door hun monsterlijke kledij. De band verraste tv-kijkend Europa dan ook enorm door in 2006 het Eurovisiesong Festival te winnen met ‘Hard Rock Hallelujah’. De discografie van Lordi telt ondertussen negen full-albums waarvan ‘Sexorcism’ ( 2018) het meest recente is. Tijdens live concerten zorgen rook, pyro’s, confetti kanonnen, … voor extra visuele aantrekkingskracht.

Het Britse While She Sleeps werd in 2006 opgestart en zorgde reeds voor twee ep’s en vier full-albums. Het was even schrikken bij de heren van While She Sleeps toen de originele vocalist in 2009 op stapte, maar achteraf bekeken zorgde de komst van Lawrence “Loz” Taylor voor de juiste formule in de sound van de band die zich muzikaal laat gelden aan de hand van metalcore.

Soilwork werd in 1996 in het Zweedse Helsingborg opgestart, al kende de band een voorgeschiedenis van zo’n jaartje als Inferior Breed. Muzikaal wijzigde de sound van dit gezelschap van melodic death metal naar een mix van melodic metalcore en groove metal. De Discografie van Soilwork telt elf full-albums maar enkel vocalist en boegbeeld Björn “Speed” Strid is op al die opnames te horen. Wij, van MUSIKA, zagen hen eerder dit jaar aan het werk in Trix te Antwerpen (zie ook onze rubriek “Concert Review”).

Bury Tomorrow is een Britse metalcore band uit de buurt van Southampton die in 2006 werd opgestart. De discografie van dit vijftal telt een ep en vijf full-albums waarvan ‘Black Flame’ (2018) het meest recente is. Zoals zoveel bands in dit (sub)genre is ook Bury Tomorrow vooral geliefd bij de jongeren.

Over Het Duitse Sondaschule weten we bij MUSIKA eigenlijk niet zo veel. De band werd in 1999 opgestart in de buurt van Oberhausen en zorgt muzikaal voor ska punk die ze met Duitstalige teksten kruiden. De heren hebben negen full-albums op de markt.

Het Amerikaanse Agnostic Front werd in 1980 opgestart en zorgt voor een mix van hardcore, punk en thrash metal die we kortweg ook als crossover kunnen omschrijven. De band met Vinnie Stigma (gitaar) en Roger Miret (vocals) als voornaamste uithangborden, wordt beschouwd als een van de grondleggers van de New York hardcore scene. In 1992 werd de band on hold gezet om er sinds 1997 terug keihard tegenaan te gaan. Agnostic Front‘s discografie telt momenteel elf full-albums.

Ignite is een Amerikaans gezelschap uit Orange County, Californië alwaar de band in 1993 werd opgestart. Muzikaal mag je de band in het vakje melodic hardcore plaatsen al zorgt hun echt wel toegankelijke sound ervoor dat ook een pak pop liefhebbers de sound van Ignite kunnen smaken. De discografie van de heren telt momenteel vijf full-albums en wij, van MUSIKA, zagen hen dit jaar eerder aan het werk tijdens hun doortocht in België met “Persistence Tour” (zie ook onze rubriek “Concert Review”).

Emil Bulls is een Duits vijftal dat in 1995 werd opgestart. De heren zorgen voor een aanstekelijke mix van pop, alternative rock, hard rock en nu metal. Ze scoren vooral in eigen land, maar hebben toch reeds tien full-albums in hun discografie prijken.

Backyard Babies komt dan weer uit Zweden. De band werd 1989 opgestart maar kent ook een voorgeschiedenis sinds 1987 als Tyrant. Backyard Babies staat voor een mix van hard rock, glam metal, sleaze en punk rock. De heren hebben acht full-albums op de markt en zijn in hun thuisland ontzettend populair: dat bewijzen de posities die hun full-albums haalden in de Zweedse charts.

Walls Of Jericho zagen wij van MUSIKA ook al eerder dit jaar tijdens hun doortocht met “Perisitence Tour” (zie onze rubriek “Concert Review”) en we waren danig onder de indruk van dit metalcore gezelschap. Onder aanvoering van frontvrouw Candace Kucsulain zorgt Walls Of Jericho telkens opnieuw voor een schitterend festijn. De band werd in 1998 opgestart maar hield het tussen 2001 en 2003 een tijdje voor bekeken. Gelukkig maar besliste het gezelschap om ermee door te gaan. Hun discografie telt ondertussen vijf full-albums.

Nasty is een Belgische hardcore band opgestart in 2004 met Kelmis als uitvalsbasis. De band kende reeds heel wat wisselingen in de line-up maar zorgde desondanks reeds voor zes full-albums waarvan ‘Realigion’ (2017) het meest recente is.

Het Amerikaanse Dog Eat Dog mag je in het vakje “rap metal / hardcore / rapcore” plaatsen. Ook invloeden van funk, ska en hip hop sluipen hun muziek binnen. Dog Eat Dog werd in 1990 opgestart, kende tal van wisselingen in de line-up en heeft vier full-albums op de markt.

Massendefekt is een Duits punk rock gezelschap dat zeven full-albums op de markt heeft maar hier, in onze contreien, zo goed als niets voorstelt op muzikaal vlak.

Jinjer komt uit Oekraïne en wordt aangevoerd door de charismatische vocaliste Tatiana Shmailyuk. Hun mix van groove metal en metalcore slaat enorm aan. De band werd in 2009 opgestart. Hun discografie telt drie full-albums en drie ep’s waarvan hun meest recente ep, ‘Micro’, eerder dit jaar op de markt kwam. Wij, van MUSIKA, zagen Jinjer al eerder dit jaar in Trix (zie onze rubriek “Concert Review”).

Any Given Day is een Duits gezelschap dat pas in 2012 werd opgestart maar reeds drie full-albums op de markt bracht die vooral in Duitsland goed aanslaan. Metalcore, nu metal en groove metal zijn de ingrediënten waarmee Any Given Day hun muzikale cocktail bereidt.

Monsters Of Liedermaching is een bij MUSIKA onbekend Duits gezelschap dat in 2003 zou zijn opgestart.

Eyes Set To Kill is een Amerikaanse metalcore / post harcore band die in 2003 werd opgetsrat door de zusjes Alexia en Anissa Rodriguez werd opgestart. Later vervoegde o.a. Lindsey Vogt de band als vocaliste. Maar intussen zijn we een aantal jaartjes verder en is enkel nog Alexia (tegenwoordig gitaar en vocals) erbij van de originele line-up. Zes full-albums sieren de discografie van Eyes Set To Kill.

Evergreen Terrace komt uit het Amerikaanse Jacksonville, Florida en zorgt voor een mix van metalcore en melodic hardcore. De band werd in 1999 opgestart en zorgde voor zes full-albums waarvan de meest recente, ‘Dead Horses’, toch al dateert van eind 2013. Wordt het tijd voor nieuw werk, heren van Evergreen Terrace?

Thundermother is een Zweeds dameskwartet dat een mix brengt van hard rock en heavy metal. Thundermother werd in 2010 opgestart en heeft drie full-albums op de markt gebracht waarvan een titelloos album het meest recente is. Enkel gitariste Filippa Nässil is te horen op de drie albums.

Setyoursails is een Duits melodic hardcore viertal met Keulen als uitvalsbasis die pas in januari 2017 van start ging, maar toch met ‘Enough’ reeds een full-album op de markt heeft gebracht.

Evil Jared is een volledig onbeschreven blad in de grote muziekencyclopedie van MUSIKA.

Radio Havanna is een Duitse punk rock band die sinds 2002 actief is, maar in onze contreien zo goed als onbekend is, al hebben ze zes full-album op de markt. Tegenwoordig is Berlijn hun thuishaven.

Cutthroat LA is een Amerikaans hardcore gezelschap dat zijn thuisbasis heeft in … L.A., Californië. Een titelloos debuut uit 2018 is het enige album dat hun discografie siert.

Pressure Recall is een Duitse nu metal band die in 2004 werd opgestart en een full-album onder de arm heeft: ‘World War Opera’ (2012).

Copia is een Australisch viertal dat zich muzikaal laat gelden aan de hand van progressive metal. Hun meest recente full-album is ‘Epoch’ uit 2017.

Bullseye: is een volledig onbeschreven blad in de grote muziekencyclopedie van MUSIKA.

The Creapers is een bij MUSIKA totaal onbekend Duits rock ‘n’ roll trio.

Powerslave is een Nederlandse Iron Maiden tribute band.

AC/Dynamite is een Duits AC/DC tribute vijftal.

Strength komt uit Kroatië en is een Pantera tribute band.

Mürderhead is een Duits Motörhead tribute viertal.

Meer info omtrent deze editie van Reload Festival vind je alvast op www.reload-festival.de

Foto’s Sabaton @ HellFest 2017: Luc Ghyselen.

Foto’s Bullet For My Valentine @ Relaod Festival 2017: Erwin Poppe.

Foto’s Airbourne @ Reload Festival 2016: Erwin Poppe.

Foto’s Hatebreed @ Reload Festival 2016: Erwin Poppe.

Foto’s Bury Tomorrow @ Relaod Festival 2017: Erwin Poppe.

Foto’s Agnostic Front @ Reload Festival 2016: Erwin Poppe.

Foto’s Emil Bulls @ Reload Festival 2016: Erwin Poppe.

Foto’s Dog Eat Dog @ Reload Festival 2016: Erwin Poppe.

Foto’s Any Given Day @ Relaod Festival 2017: Erwin Poppe.