Lice: Woe Betide You

Lice is een nieuwe naam in avantgarde black metal landschap. Met drie eigenzinnige muzikanten kan je niets anders verwachten dan een heel eigenzinnig geluid. En daarvoor zorgen Niklas Kvarforth (vocals – Shining), J. (drums – Teitanblood) en Kirill Krowli (bass, gitaar, effecten) echt wel voor. De heren openen instrumentaal met ‘Beyond Eternal Recurrence’, een nummer dat rustig opbouwt, een iets meer gedreven tussenstuk kent om dan uit te deinen aan de hand van sobere, rustgevende klanken. ‘Layers Of Dirt’ opent rustig maar klinkt best wel mysterieus door de eigenzinnige stem van Niklas die ergens tussen getormenteerd en verderfelijk in klinkt, terwijl gitaar en drums mooie patronen daar rondom heen weven. Het is de voorbode van een immense black metal eruptie waar de getormenteerde vocalen ondersteund worden door krachtige riffs en nietsontziend drumgeweld. Rust en kalmte wordt zo in contrast gesteld met kracht, intensiteit en agressie. Kan je vocaal nog zieker en meer meelijwekkend klinken dan tijdens ‘Towards Reality’? We geloven het niet. En dat terwijl drums voor een aangenaam ritme zorgen, terwijl ook de gitaren zich nog sparen. Het nummer wordt later wat krachtiger, maar als je verwacht dat er erg stevige uitbarstingen zullen volgen ben je eraan voor de moeite. Een heel pak meer kracht, agressie en brutaliteit krijg je te verwerken bij de aanvangsfase van ‘Level Below’ om dan terug te schakelen naar die angst opwekkende vocalen en kalmere stukken muziek met mooie drumritmes en rustig gitaarspel. Ook ‘Roadkill’ blijft schipperen tussen geniale rustige momenten en stevige kracht in tal van ritmes en tempo’s. Ook tijdens de twee lang uitgesponnen overige tracks, ‘Pride Eraser’ en ‘… And So The Ceaseless Murmer Of The World Came To An End’, blijken afwisselingen in tempo en ritme centraal staan – al overheerst over het volledige album een uiterst traag tempo met kalme sfeervolle tonen –, terwijl de vocalen je van hot naar her sleuren en je in tal van donkere en duistere gemoedstoestanden onderdompelt. Bevreemdend en eigenzinnig zijn de twee bijvoeglijke naamwoorden die voor elke track van toepassing zijn zodat Lice met deze ‘Woe Betide You’ voor een uiterst eigenzinnig stuk muziek zorgt die voor heel wat muziekliefhebbers een paar bruggen te ver zal zijn. Of hoe zegt men dit: er is maar een heel dun lijntje tussen genialiteit en krankzinnigheid? Wij zijn er zelf na een aantal stevige luistersessies nog niet helemaal uit waar we deze Lice zullen situeren: enerzijds hoorden we immens schitterende stukken langskomen, maar evengoed dachten we er aan om een pak fragmenten snel te skippen. Confronterend is het wel.

Luc Ghyselen (76)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. Beyond Eternal Recurrence 2. Layers Of Dirt 3. Towards Reality 4. Level Below 5. Roadkill 6. Pride Eraser 7. …And So The Ceaseless Murmur Of The World Came To An End