Enchantya: On Light And Wrath

Het Portugese Enchantya werd in 2004 opgestart door vocaliste Rute Fevereiro toen ze een pauze inlaste bij de andere band (Black Widows) waarmee ze actief is. Een demo en een ep werden de voorlopers van een eerste full-album, ‘Dark Rising’, dat in 2012 op de markt werd gebracht door Massacre Records. Nu, na zo’n zeven jaar later is Enchantya klaar met een opvolger. ‘On Light And Wrath’ werd opgenomen met een zo goed als compleet nieuwe line-up en telt elf nummers die je in het vakje symphonic metal of gothic metal kan onderbrengen. Enchantya zorgt voor mooie melodieuze composities waarin veel ruimte vinden is voor orkestratie en flitsend maar melodieus gitaarspel. Het spreekt bijna voor zich dat een heel pak bombast zijn opwachting maakt op dit nieuwe album dat ook een pak kracht uitstraalt. Maar het zijn de vocalen van Rute die het meest in de kijker lopen. Haar mooie soepele cleane vocalen vinden we heel knap en zelfs als ze hoge tonen ten gehore brengt zijn we nog steeds fan, maar van haar rauwe en ruwe vocalen zijn we een pak minder gecharmeerd en die komen ook aan geregeld aan bod. Voeg daar ook wat koorzang aan toe en je hebt een heel pallet aan vocaal geweld. Echt overweldigd zijn we alvast niet door Enchantya, daarvoor horen we toch te veel fragmenten en stukken die we maar middelmatig vinden – een nummer als ‘Alma’ hoeft voor ons niet –, anderzijds moeten we wel bekennen dat er ook grootse fragmenten langs komen. Zo zijn we bijvoorbeeld enorm gecharmeerd van het eerste deel van ‘Downfall Of Power’ tot men gas terug neemt en ook de kracht als een pudding in elkaar zakt om dan naar het eind toe terug steviger uit de hoek te komen. Zodoende hebben we een mixed feeling over deze ‘On Light And Wrath’, al zullen een pak die hard fanaten van female fronted symphonic metal / gothic metal daar misschien heel anders over oordelen.

Luc Ghyselen (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. Turn Of The Wheel 2. Last Moon Of March 3. The Beginning 4. Poet’s Tears 5. Near Life Experience 6. Alma 7. Downfall To Power 8. Hide Me 9. Deception (Since You Lied) 10. Once Upon A Lie 11. From The Ashes