Dare, Titans Club.

Dare, support: Beyond The Labyrinth – 08/05/2019 – Titans Club, Lens, België.

Dare is aan een Europese Tour bezig dat hen voor de tweede maal naar België leid, de eerste maal begin april met een passage in de Moonlight Hall Diest, nu komen ze een maandje later naar Titans Club in Lens (B), gelegen net over de taalgrens zowat tussen Ath en Mons. We kennen de locatie totaal niet, maar blijkbaar is het een wat groot uitgevallen café met een zaaltje achterin. Capaciteit: een goeie 180 man. Klein maar gezellig en perfect om van een intieme show te kunnen genieten. Beyond The Labyrinth mag voor deze gelegenheid openen voor deze giganten uit het AOR / melodic rock wereldje en dat ze er blij mee zijn laten ze duidelijk merken op het podium. Een achttal nummers vallen ons te beurt uit hun repertoire. ‘Fear’s The Killer’, ‘Can’t Get Over You’, ‘Healer’, ‘Brand New Start’, ‘Wings’ en ‘Shine’ zijn stuk voor stuk leuke meezingbare nummers, die zich als oorwurmen in je hoofd gaan nestelen. Met ‘Carry On’ wordt eer betoond aan een goeie vriend die veel te vroeg van ons wegviel, wijlen Phillippe “Wizz” Beauprez. Maar het is met ‘In Flanders Field’ dat ze de hoofdvogel afschieten. Hier laten ze horen dat ze nog wat anders in hun mars hebben, prachtige song … heel mooi ingetogen gezongen door Filip, schitterende solo van Geert! Stil publiek maar met op het eind een daverend applaus! Voormalig FireForce vocalist Filip (Lemmens) die sinds kort de band vervoegd heeft, voelt zich duidelijk in zijn sas en samen met zijn kompanen Sjoerd (Bruyneel – keyboards), Wilfried (Kiekens – six-string bass!!!), Michel (Lodder – drums) en Geert (Fieuw – guitars) weten ze ons een portie stevige classic rock voor te schotelen. Fijne show. De temperatuur in het zaaltje gaat met sprongen de hoogte in. Dat belooft …

Titans Club is ondertussen tot proppens toe gevuld met ongeduldige fans en het wordt zo langzamerhand de tijd voor het grote kanon dat zich Dare laat noemen, vijf “outstanding musicians” die hun sporen ruimschoots verdient hebben in de rock wereld. Oprichter en bezieler Darren Wharton – keyboards & vocals (Thin Lizzy), de almachtige Vinny Burns – guitars (Dare, Ten, Bob Catley, Asia, Ultravox, FM…), Marc Roberts – keyboards (Profesionnel DJ, keyboards tech Thin Lizzy), Nigel ’Shelley’ Clutterbuck – bass (Dare 1991-1992, 2014…) en Kevin ‘Kev’ Whitehead – drums (Dare, Barclay James Harvest). Deze heren hebben de wereld rond getoerd, van op de grootste festivals tot op plaatsen zoals deze Titans Club voor een handvol dol enthousiaste fans. En ze ‘smijten’ zich volledig! Op het veel te kleine podium hebben ze net plaats genoeg om zich rot te amuseren, te dollen met de fans en vooral om een set te brengen waar je “U” tegen zegt! Songs van een ongekende schoonheid en van extreme hoge kwaliteit, die je tot in je ziel raken, soms met tranen in de ogen, hoe sentimenteel kan een mens worden bij het horen deze “beauty’s”! De ene na de andere klassieker komt uit de boxen geknald. En er wordt met zoveel overgave en energie gespeeld dat heel wat jonge bands hier een puntje aan kunnen zuigen. O ja, wat doe je als er geen rook machientje voorhanden is? … Dan geef je gekke bekken trekkende Nigel een E-sigaret in zijn handen en daar kan geen rook machine tegenop, tevens bespeelt hij zijn bass met zo’n kracht dat de arme man naar het einde toe zijn handen en vingers stond te stretchen tegen de muur! Vinny tovert de ene na de andere magistrale solo uit zijn Gibson, een ware lust voor het oor! En Darren …wel … hoe goed kan een AOR / melodic rock zanger zijn, een krachtige fluwelen stem die de prinsheerlijke nummers naar ongekende hoogten stuwt, deze man staat op eenzame hoogte, pure klasse! Speciale vermelding voor Marc die ons met zalige keyboard partijen verraste. En de Kevin, … die mepte er op los als een jong veulen, zit te glunderen van achter zijn drum kit, denkt waarschijnlijk bij zichzelf van wat een zotte bende is me dat hier. Want ja, ook het heupwiegende publiek gaat uit de bol, zingt uit volle borst mee, roept, schreeuwt en applaudisseert aan het eind van ieder nummer zo hard dat het aan de overkant van “La Grande Place” nog te horen is!!! Eigenlijk is deze club show een aaneenschakeling van kippenvel momenten. Heel speciaal is het moment als ze de Thin Lizzy klassieker ‘Emerald’ als een hommage opdragen aan de betreurde Phil Lynott , vergeten is de Phil nog bijlange niet … Ook met ‘King Of Spades’ wordt naar Thin Lizzy verwezen want er zit een stukje ‘Black Rose’ in verweven. Intussen is het wel heel warm geworden in de Club, ook de band baad in het zweet maar niet getreurd, op tijd en stond worden ze verwend met een frisse pint, en die nemen ze in dankbaarheid aan. De tijd vliegt razendsnel voorbij en met ‘Return The Heart’ komt een eind aan deze indrukwekkende show. Maar dit is zonder de fans gerekend, na een orkaan van geroep en applaus komen ze terug het podium op, zichtbaar aangedaan door zoveel steun en begeestering van het publiek, we krijgen nog twee nummers extra, … en …: sorry black out! Darren bedankt uitvoerig het publiek en met de woorden “Give us 15 minutes, we’ll see you all at the Bar for a signing session and pictures…” komt er finaal een eind aan. Memorabel, fenomenaal zijn een paar woorden die me te binnen schieten. Wel, dit staat honderd procent zeker op één in mijn jaarlijstje genre AOR / melodic rock. Ze zullen van heel ver moeten komen om beter te doen dan deze klasbakken! Of zoals den Andy zo mooi verwoorde “Bère concertje!!”

* Setlist : Home / Until / Days Of Summer / Hear You Pray / On My Own / Every Time We Say / Sea Of Roses / Darkness Ends / Silent Thunder / Emerald / Beneath / Wings Of Fire / Reason / Abandon / Into The Fire / Rain Dance / King Of Spades / Stormwind / Return The Heart

P.S.: Sinds enige tijd circuleert een filmpje op de sociale media waarbij aan Jacques van Popcenter gevraagd wordt wat nu de beste cd ooit is op AOR / melodic rock gebied, na enig zoeken haalt hij ‘Sacred Ground’ van Dare uit de rekken. … En dit is blijkbaar ook tot bij Darren terechtgekomen, en tot zijn grote verbazing kwam hij plotseling oog in oog te staan met Jacques en Detje: van een verrassing gesproken! Een hele dikke knuffel viel hen te beurt, Darren bedankte hen uitvoerig voor het feit dat Popcenter als “kleinste cd winkeltje” over de ganse wereld net dit album als beste ooit beschouwde, maar ook voor hun bijdrage aan het promoten van bands als Dare en AOR / melodic rock in het algemeen. Samen liepen ze tot bij de overige bandleden voor nog meer knuffels, nice talk en een foto. Respect!!!

Met dank aan Carsten Schulz (Shock City Productions).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.