Ketzer: Cloud Collider

Ketzer is een Duits vijftal dat een mix brengt van thrash metal en black metal. Ketzer werd in 2003 opgestart en deed middels een drietal demo’s wat stof opwaaien in de Duitse underground scene. Daar kwam op slag verandering dankzij het debuutalbum. ‘Satan’s Boundaries Unchained’ (2009) kreeg immers ontzettend lovende kritieken en festivals als Party San en Hard Rock Germany boekten het gezelschap. Opvolger ‘Endzeit Metropolis’ (2012) bevestigde al het goede en zorgde ook voor een eerste Amerikaanse tour. Met ‘Cloud Collider’ is Ketzer aan zijn vierde full-album toe. Opener ‘The Machine’ zet je eerst nog compleet op het verkeerde. Dit instrumentale uiterst rustige nummer zorgt ervoor dat we dachten dat we een verkeerd schijfje in de cd-lader hadden geplaatst want dit doet denken aan pure post rock, niet dat we daar vies van zijn, maar we hadden aan iets anders gedacht. Maar meteen daarna toont Ketzer zijn ware gezicht, want vanaf ‘Keine Angst’ is het dit Duitse vijftal menens. Hun mix van thrash metal en black metal sleurt je, na een aarzelend begin, mee dankzij deze gedreven track die zowel kracht als dreiging als melodie ten toon spreidt. Het is het begin van een boeiende rit met tal van tempo en ritmewisselingen en veranderingen in kracht. Met het melodieuze ‘Forever Death’ wordt de vaart toch uit het album gehaald. Dit nummer leunt opnieuw nauw aan bij de post rock waarmee deze ‘Cloud Collider’ opende. Maar misschien net daardoor klinkt ‘The Wind Brings Them Horses’ extra krachtig en dreigend. Wij worden in ieder geval meteen bij ons nekvel gegrepen om ons voor de resterende tracks niet meer los te laten. Tijdens ‘No Stories Left’ krijgen we nog een extra accentje dankzij de vocale “hulp” die Proscripter McGovern (Absu) aan dit nummer verleent. Voor de rest hebben we geen op– of aanmerkingen meer te maken en zodoende zorgt Ketzer met deze boeiende ‘Cloud Collider’ voor een knappe aanvulling op hun discografie.

Luc Ghyselen (80)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. The Machine 2. Keine Angst 3. Walls 4. Cloud Collider 5. Forever Death 6. The Wind Brings Them Horses 7. No Stories Left 8. This Knife Won’t Stay Clean Today 9. (The Taste Of) Rust And Bone 10. Light Dies Last