1 Mei Happening, Kortrijk.

1 Mei Happening – 01/05/2019 – Begijnhofpark, Kortrijk.

1 mei: traditioneel een vrije dag waarop de socialistische politieke partijen hun ideeën nog eens extra in de verf zetten. In Kortrijk gaat dit al een heel aantal jaren samen met een pak muziek. Ook dit jaar dus. Een stralende zon zorgde voor niets dan blije gezichten en heel pak mensen die genoten van de muziek in het Begijnhofpark.

Boom’n Van De Weireld mocht, op muzikaal vlak althans, de spits afbijten. Een band met o.a. een stevige blazerssectie zorgde voor aangenaam in het gehoor liggende muziek die we misschien het best onder de noemer folk kunnen plaatsen.

Mooneye is de winnaar van de meest recente “nieuwe lichting van Studio Brussel”. Wij kregen het niet echt warm van de mooie composities van het vijftal. We vinden hun songs te veel op elkaar lijken en te gepolijst om ons echt te begeesteren. Zorg voor een groot kampvuur, zo’n rustige verder kabbelende muziek en … we dommelen zachtjes in.

Peuk is meer ons ding: het trio beukt er ongenadig op los met hun stevige alternative rock waar drums en bass voor een stuwende kracht zorgen terwijl frontvrouw Nele Jansen daar krachtige gitaargeweld over drapeert die ze aanvult met screams en stevige vocalen.

Definitivos uit Kortrijk werd veertig jaar geleden opgestart door vier jonge snaken. Hun punk werd in de jaren goed gesmaakt; We denken aan o.a. ‘The Modern Dance’ en ‘Courtrai Tonight’. Nu klinkt het geheel nog steeds vrij strak, enkel de vocalen van Lucien Callewaert zijn niet meer wat ze geweest zijn. Maar een heel pak fans zorgden toch voor een mooi feestje.

Roland dan, zowat de peetvader van de Belgische blues. Met een heel knappe band rondom zich zorgde de inmiddels vierenzeventig jarige Roland voor een knap staaltje van zijn muzikaal spectrum waarin blues, country, rock en folk samengesmolten worden tot een zinderend geheel. Nog steeds een heel straffe muzikant.

Mix funk en dansbare pop door elkaar en je komt terecht bij JtotheC: niet echt aan ons besteed, maar bij het publiek viel dit duidelijk wel in de smaak.

De avond werd afgesloten met een DJ-set van Bobalicious.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.