Holocaust: Elder Gods

Het Britse Holocaust is een heavy metal band die reeds in 1977 ontstond. Metal liefhebbers die er toen reeds bij waren, zullen zich ongetwijfeld nog de eerste ep van de band herinneren: ‘Heavy Metal Mania’. Het titelnummer is één van de nummers die NWOBHM mee hielp opbouwen. Ondanks een aantal knappe albums, was de échte grote doorbraak voor Holocaust nooit weg gelegd en in 1984 viel het doek uiteindelijk over de band. Maar bij gitarist en vocalist John Mortimer bleef het kriebelen en in 1988 werd een doorstart genomen met een stevige gewijzigde line-up. Ook muzikaal werden wat aanpassingen aangebracht daar Holocaust een pak progressieve elementen in hun sound begon te verwerken. Intussen staat de teller van de full-albums in de discografie van Holocaust met deze ‘Elder Gods’ op negen stuks, werd de line-up al veelvuldig gewijzigd en mag je de band nu echt in het vakje progressive metal onderbrengen. ‘Elder Gods’ telt negen mooi opgebouwde tracks met tal van wisselingen in tempo en ritme zodat je aandacht nergens verslapt. Je hoort ook duidelijk dat dit huidige trio – naast John hoor je ook Marc McGrath (bass) en Scott Wallace (drums) – goed op elkaar is ingespeeld (dit trio vormt immers sinds 2003 Holocaust). Nee, we worden absoluut niet uit onze sokken geblazen door ‘Elder Gods’, maar we moeten wel eerlijk toegeven dat we elke track opnieuw met de gepaste waardering hebben beluisterd. Knappe melodieën worden aan kracht gekoppeld en de nummers kennen allen een mooie opbouw. Een uiterst stevige en solide basis van drums en bass zorgt voor een perfect platform waar krachtige riffs en kloeke vocalen op worden gelegd. Het geheel wordt vervolmaakt met mooie inventieve gitaarsolo’s die in het teken van het nummer staan. Meteen bewijst Holocaust met deze ‘Elder Gods’ dat ze er nog steeds staan. Waarom krijgen we dit gezelschap zelden of nooit te zien in onze contreien?

Luc Ghyselen (85)

Sleazy Rider Records SR 0226

Tracklist: 1. Elder Gods 2. Children Of The Great Central Sun 3. Ishtar 4. Observer Two 5. Eon Of Hours 6. Astaroth 7. Solaris 8. Benedictus 9. Natural State