Dauþuz: Monvmentvm

Het Duitse Dauþuz werd in 2016 opgestart en bestaat uit Aragonyth S. (alle instrumenten) en Syderyth G. (vocals, gitaar). Hetzelfde jaar nog zorgde het duo voor ‘In Finstrer Teufe’, een tien tracks tellend debuut dat hun visie op (melodic) black metal weer gaf met teksten die Syderyth G. schreef over mijnwerkers en hun zwaar labeur in zowel Duitse als andere Europese mijnen. Het idee sloeg aan en een jaartjes later mocht het duo met ‘Die Grubenmähre’ hun tweede werkstuk op de wereld loslaten. Nu zijn de heren klaar met album nummer drie, ‘Monvmentvm’ getiteld. Nog steeds blijft het tweetal het uitgestippelde pad bewandelen: zwart geblakerde krachtige en energieke nummers met teksten over de levenservaringen van Europese mijnwerkers. Zo opent dit album krachtig, energiek en gedreven met het lange, maar mooi opgebouwde ‘Schwarze Wasser’. ‘Der Bergschmied’ doet daar in niks voor onder. Met ‘Hornstein’ krijg je een eerste akoestisch instrumentaal nummer. Het is meteen een heel melodieuze rustpauze in het helse en donkere geweld van de andere tracks. Daarna gaat het weer “full speed ahead” voorwaarts met het dampende ‘Knochengrube’, dat opnieuw een mooie opbouw kent waarin plaats is voor een paar korte melodieuze stukjes. Een nieuw rustpunt krijg je met het eveneens akoestische en instrumentale ‘Kupferglanz’. Daarna gaat het er weer razend en schuimbekkend aan toe tijdens het heftige ‘Mæna Dauþuz’ dat opnieuw een aantal kalmere stukjes meekrijgt om variatie in het geheel te brengen, maar vooral om die brutale agressie extra te benadrukken. Daarna krijg je opnieuw een akoestisch instrumentaal tussenstuk dat dit keer iets langer is dan de twee vorige rustpunten. Er zit ook iets meer tempo in ‘Himmelseisen’. Afsluiten doet Dauþuz met het lange titelnummer dat opnieuw een stevige en krachtige brok black metal laat horen die toch voldoende melodie kent en opnieuw rustiger fragmentjes inbouwt. We kunnen dan ook besluiten dat Dauþuz op deze ‘Monvmentvm’ kiest voor langere black metal tracks afgewisseld met een paar (kort) akoestische instrumentale passages die samen een goede flow aan het album geven zodat het album echt wel boeit van de eerste noot tot de laatste klank is weggestorven. Nee, we zijn niet overdonderd door Dauþuz, maar we vinden ‘Monvmentvm’ toch echt wel de moeite waard.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 102

Tracklist: 1. Schwarze Wasser 2. Der Bergschmied 3. Hornstein 4. Knochengrube 5. Kupferglanz 6. Mæna Dauþuz 7. Himmelseisen 8. Monvmentvm