StormHammer: Seven Seals

Het Duitse StormHammer is reeds actief sinds 1993 en zorgt nu met deze ‘Seven Seals’ voor zijn zevende full-album. He huidige viertal – Matthias Kupka (vocals, gitaar), Manfred Ewender (gitaar), Horst Teßmann (bass) en Chris Widmann (drums) – drukt zich muzikaal uit aan de hand van power metal. Elf Tracks krijgen we zo geserveerd zowel kracht als melodie bevatten. Maar in zowat elke track horen we hier elementen en fragmenten langskomen die we reeds eerder (en soms veel beter) hoorden in nummers van andere bands: net alsof StormHammer leentjebuur gaat spelen en daar dan iets anders probeert van te maken. Wij kunnen ons alvast niet van de indruk ontdoen dat StormHammer met deze zevende worp zal blijven aanmodderen in de grijze middenmoot, want, laat ons eerlijk blijven, buiten de die hard fans in het thuisland zullen slechts weinig metalheads StormHammer opgeven als we om een top tien “beste power metal bands” zouden vragen. We moeten dus vaststellen dat StormHammer vast blijft steken in een pak clichés: krachtige en solide basis van bass en drums, stevige riffs, melodieuze gitaarsolo’s, en middelmatige, weinig opvallende vocalen. En door het feit dat de nummers dan ook maar allen middelmatig zijn op gebied van opbouw, kracht en aanstekelijkheid, zal ‘Seven Seals’ vrij rimpelloos wegzakken in het overvolle cd-aanbod die elke week opnieuw om aandacht schreeuwt. Enkel die hard hard power metal fanaten die echt alles in huis willen, moeten hier hun zuurverdiende euro’s aan spenderen.

Luc Ghyselen (60)

Massacre Records MASCD 1077

Tracklist: 1. Sleepwalker 2. Prevail 3. Under The Spell 4. Taken By The Devil 5. Seven Seals 6. Your Nemesis 7. Keep Me Safe 8. One More Way 9. Downfall 10. Deal With The Dead 11. Old Coals