Infected Rain, De Verlichte Geest.

Infected Rain, supports: Moebius, Klogr, Dust In Mind – 20/04/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Er zijn zo van die concerten waar een mens lang naar uitkijkt. Echter als de verwachtingen hooggespannen zijn, kan de inlossing ervan soms flink tegenvallen. Infected Rain heeft tot op heden steeds de verwachtingen ruimschoots ingelost. De band is sedert het prille begin steeds een boeiend gegeven geweest en heeft gaandeweg intensief getimmerd aan de weg naar de absolute top in metalland. Daar zijn ze voorlopig nog niet, zelfs nog niet halfweg. Maar het potentieel is steeds aanwezig geweest en telkens opnieuw heeft Infected Rain bewezen voldoende verstand en energie in huis te hebben om steeds beter te doen. Als ik de vergelijking mag mag maken met een andere band, Powerwolf, dan zie ik los van de muziek gelijkenissen: show die steeds boeiender worden, een beschikbaarheid voor de fans die aan de limiet grenst, verstand van zaken op het gebied van toeren, platenlabels al dan niet kiezen, albums uitbrengen. Veel bands gaan ten onder bij gebrek aan verstand aangaande. Verstand is echter niet alles. Als de spontaneïteit van een band wegebt en er blijft alleen maar pure rationaliteit over, dan is er niets om te koesteren. Voor het eerst wordt Infected Rain als headliner vergezeld van meerdere bands ter opwarming, voor het eerst toeren ze in een grote toerbus, voor het eerst worden ze begeleid door een ploeg ter ondersteuning. Voor het echter zover was dat de lichten uitgingen en de band opdaagde, hadden drie andere bands de kans zich te bewijzen.

Het Italiaanse Moebius had de eer de aftrap te mogen geven. Spijtig genoeg zijn we snel uitgepraat over dit progressive metal gezelschap. Toegegeven, ik was zelf te laat en het weinige dat ik hoorde was niet voldoende om een objectief oordeel te vellen, maar ook niet om instant mee te gaan in hun verhaal. Ik had het zelfs niet door dat de zanger eerder de lagere regionen van de zaal verkoos en zich mengde tussen plebs zoals ik. Ik weet niet of hij ooit mijn niveau zal ontstijgen: ik kan het alleen maar wensen voor deze Italianen.

Met Klogr kreeg de zal het al wat warmer: een aanstekelijke show voor sommige aanwezigen die Klogr gehoor verleenden. Maar het merendeel bleef er onverschillig bij. Blijkbaar is K-LOgR (zo moet je het uitspreken) een Italiaans-Amerikaanse mix van muzikanten die zich ophouden in het alternatieve rock genre. Ik zou het niet weten, want persoonlijk vond ik het geheel weinig indrukwekkend.

Waar de mannen faalden, een onderhoudende show neerzetten, mocht Jennifer Gervais en Co bewijzen dat het ook anders kan. En dat deden ze. Toegegeven, moeder natuur houdt van Jennifer. Jennifer is beeldschoon, begenadigd met een goede stem en bovendien uiterst vriendelijk. Dit is echter geen voldoende reden om een spetterende show neer te zetten.  Gelukkig bezit Dust In Mind de ervaring en de songs om een onderhoudende show af te haspelen. Wat mij betreft mochten ze er gerust nog een paar nummers aan gebreid hebben. Ondertussen had het optreden van Dust In Mind de zaal niet onberoerd gelaten en vooral gevoelig opgewarmd. In die mate zelfs dat alvorens het aantreden van Infected Rain de temperatuur als meer dan zomers mag geheten worden.

Vanaf de eerste tonen was het duidelijk dat Infected Rain voor geen afkoeling zou zorgen. Album ’86’ aangevuld met nummers uit de eerste twee cd’s vormen de basis van de set. Telkens weer opnieuw lijkt het spel van de band lichtjes gewijzigd te zijn. Dit heeft echter meer te maken met de ervaring en het gitaargeluid van de band dat zich steeds aanpast aan de mogelijkheden van de zaal. Dit is denkelijk één van de voordelen van het uitgebreide toeren. De set bleek een platwals van nummers: bekend en minder bekend te zijn, inclusief nieuwe single ‘Passerby’, de allereerste voor Napalm Records. Vooraleer de zaal toe was aan de bisnummers , waren band en publiek reeds meer dan voldoende uitgezweet. Er was ook tijd voor een moshpitje. En zij die toen nog niet murw waren konden, konden nog genieten van een babbel met Lena. Mevrouw had meer dan beetje tijd veil voor Scissorhands, een gebaar dat velen naar waarde wisten te schatten. Lena & Co hebben weer vrienden bijgemaakt.

Met dank aan Lucas Aerbeydt (De Verlichte Geest – Feed The Fire).

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Luc Ghyselen.