Xaon: Solipsis

Xaon is een gezelschap uit Zwitserland dat sinds 2014 hun visie op symphonic death metal de wereld in stuurt. ‘Solipsis’ is het tweede full-album van deze band nadat eerder een ep (‘Face Of Balaam’ (2016) en een full-album op de markt kwam (‘The Drift’ (2017)). ‘Solipsis’ telt negen schitterend opgebouwde tracks die er eigenlijk voor zorgen dat we wat verweesd achterblijven na het beluisteren van zoveel kracht, intensiviteit en schoonheid. Achter Xaon zitten eigenlijk maar twee heren schuil: Vincent Zermatten (gitaar) en Rob Carson (vocals, orkestratie). Voor live concerten worden ze bijgestaan door o.a. John Six (bass), Jordan Kiefer (drums), Onbra OscouĊ—a (gitaar), Klin HC (gitaar) en Julien Racine (drums). De knappe composities die ‘Solipsis’ sieren zijn werkelijk pareltjes op gebied van orkestratie, maar bevatten uiteraard voldoende kracht en agressie om elke rechtgeaarde metal fan te bekoren. Zeker liefhebbers van o.a. Septic Flesh en Fleshgod Apocalypse moeten dit een kans geven. ‘Monolith’ opent groots met krachtig en strak werk overgoten met een enorme scheut orkestrale bombast, inventief gitaarwerk, en machtige vocalen die ondersteund worden door indrukwekkend koorgezang. Elk accent die de heren in hun sound verwerken zit zo goed als perfect. Maar niet enkel stevige en krachtige stukken passeren de revue: de heren bewijzen in kalme rustgevende fragmenten dat ze ook dit aspect onder de knie hebben. Zo ontstaan schitterende contrasten in het werk van het duo. Meteen een binnenkomer van formaat die ons zo goed als tegen het canvas mept. En als je denkt dat Xaon dat niet meer kan herhalen ben je eraan voor de moeite want elke track opnieuw wordt je geconfronteerd met een schitterende opbouw waarin machtige orkestrale partijen en immense kracht worden samen gebundeld tot een machtig geheel. Een echte uitzondering op die regel telt het album: het beklijvende en ingetogen gebrachte ‘River’ dat rustig verder kabbelt (pianoklanken overheersen hier), maar steeds een onderhuidse dreiging en onvoorspelbaarheid laat horen. We gaan eerlijk zijn: we kenden Xaon enkel van naam, maar we moeten na beluistering toegeven dat we uiterst benieuwd zijn naar het eerder uitgebrachte werk en dat we nog meer uitkijken naar een concert van de heren.

Luc Ghyselen (95)

Mighty Music PMZ 293

Tracklist: 1. Monolith 2. Carillon 3. Solipsis 4. Mobius 5. Eros 6. Cipher 7. Beast 8. River 9. Mask